Edukativna radionica za roditelje: Uključi dijete, NE ekran, vrtić “Lužani”

✨ Radionice za roditelje na temu “Uključi dijete, NE ekran” su od velike važnosti, jer pružaju praktične savjete i strategije kako ograničiti vrijeme provedeno pred ekranima i podsticati aktivnosti koje su korisne za razvoj djeteta. Ove radionice mogu pomoći roditeljima da bolje razumiju negativne efekte prekomjerne upotrebe ekrana kod dece i kako ih prevenirati. Kroz ove radionice roditelji mogu naučiti kako da stvore stimulativno okruženje za dijete, podstičući kreativnost, socijalizaciju i fizičku aktivnost.

✨ U petak 23. februara 2024. godine su psiholog Amra Brkić – Buhić i educator – rehabilitator Imela Spahić u vrtiću “Lužani” održale radionicu pod nazivom “Uključi dijete, NE ekran”. Radionica je bila namjenjena roditeljima djece uzrasta od 1 do 3 godine života. 

✨ Ciljevi radionice su upoznati roditelje s razvojnim normama, osvijestiti i pružiti podršku roditeljima kako stvoriti poticajnu okolinu za rast i razvoj djeteta, pružiti informacije o pravilnim oblicima komunikacije i interakcije, osvijestiti roditelje o aktivnostima u svakodnevnim situacijama koje potiču rani rast, a isključuju ekran te im pružiti praktične primjere uz primjenu istih uz superviziju.

✨ Roditelji su imali priliku da s djecom iskoriste različite materijale na nekoliko načina sve s ciljem da uoče kako su jednostavni, prirodni materijali bolja opcija od ekrana. 

✨ Radionice će i dalje biti realizirane u vrtićima OJ “Novi Grad” za roditelje djece uzrasta od 1 do 3 godine,  istakla je Imela Spahić, educator -rehabilitator JU “Djeca Sarajeva”.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti