Pripovijedanje uz interaktivne kecelje: Ključ za razvoj dječije mašte i kreativnosti u predškolskom uzrastu, vrtić “Višnjik”

🦗 U suštini odgoja predškolske djece, jedan od ključnih elemenata je umjetnost pripovijedanja. Interaktivno pričanje priča djeci predškolske dobi ima značajnu ulogu u poticanju njihovog razvoja. Kroz ovu praksu, djeca ne samo da uživaju u pričama, već i razvijaju svoju maštu, kreativnost i druge važne vještine.

🐜 Interaktivne kecelje postale su ključan element u našem pristupu pričanju priča. Kroz kreativno korištenje interaktivnih kecelja, djeca postaju aktivni sudionici u priči, potičući time svoje emotivno, socijalno i kognitivno angažiranje, izjavila je Andrea Košar, odgajateljica iz vrtića “Višnjik”.

🦗 Nije dovoljno samo ispričati priču – važna je i interpretacija nakon doživljene priče. Kroz inovativnu metodu, djeca se potiču da ne samo ponavljaju priču, već je i interpretiraju koristeći interaktivne kecelje. Danas su imali priliku uživati u interaktivnoj priči “Cvrčak i mrav”. Ovaj pristup razvija ne samo govor, maštu, već i kreativnost, te potiče učenje iz pouke priče, izjavila je Minela Sprečo, odgajateljica iz vrtića “Višnjik”.

🐜 Interaktivno pričanje priča potiče holistički razvoj djece predškolskog uzrasta, obuhvatajući razvoj jezičnih, emocionalnih, socijalnih i motoričkih vještina. Kroz učešće u priči, djeca razvijaju i kognitivne sposobnosti, samopouzdanje te stiču moralno i etičko razumijevanje.
Ovakav integrirani pristup utiče na građenje temelja za buduće učenje i usvajanje važnih životnih vještina.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti