“Očuvanje identiteta kroz obrazovanje: Učenje djece o domovini i proslava Dana državnosti BiH”🇧🇦 V dio

🇧🇦 U današnjem dinamičnom svijetu, očuvanje kulturnog identiteta postaje izazov koji traži posebnu pažnju i posvećenost. Jedan od ključnih elemenata u tom procesu je obrazovanje djece o domovini, čime se gradi osnovna svijest o historiji, kulturi i vrijednostima vlastite zemlje. U Bosni i Hercegovini, proslava Dana državnosti dobiva poseban značaj kao prilika za jačanje nacionalnog ponosa i povezivanje najmlađih sa svojim naslijeđem.

U vrtićima JU „Djeca Sarajeva“ realizirane su svečanosti, radionice i posjete u povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

🧑‍🤝‍🧑 Vrtići: “Iskrica”, “Bulbuli”, “Lužani”, Radost”

🧑‍🤝‍🧑 Vrtić “Iskrica”

🇧🇦 Povodom Dana državnosti BiH djeca iz vrtića “Iskrica” su uživala u muzičkoj predstavi “Priče sa dvora bosanskog”, koja se održavala u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Tekst za predstavu je napisao je Dževad Hadžić.

💙🤍💛 Posjeta  Bosanskom kulturnom centru predstavljala  je nezaboravno iskustvo za djecu, pružajući im priliku da otkriju bogatstvo bosanske kulture i tradicije. Kroz predstavu, mališani su bili u prilici da zarone  u svijet priča i likova koji oživljavaju istoriju i duh zajednice.

Pouka koju su djeca iznijela iz predstava bila je snažna i inspirativna – pomoć može doći od nekoga od koga najmanje očekujemo. Ova važna životna lekcija potiče na empatiju i razumijevanje, podučavajući djecu da uvijek ostanu otvorena srca i spremna na saradnju.

Ovo iskustvo ostavilo je snažan utisak na djecu, potičući ih da cijene različitosti i budu spremna pružiti i primiti pomoć kad god je to potrebno.

Kroz umjetnost i priče, Bosanski kulturni centar nije samo pružio zabavu, već je i potaknuo duboko razmišljanje o važnosti podrške i solidarnosti među ljudima, bez obzira na njihovo porijeklo ili izgled, istakla je Selma Šetkić Tajić, odgajateljica iz vrtića “Iskrica”.

🧑‍🤝‍🧑 Vrtić “Bulbuli”

🇧🇦 Povodom obilježavanja 25.novembra – Dana državnosti BiH, u vrtiću “Bulbuli” su realizirani raznovrsni sadržaji. 💙🤍💛

🇧🇦“Domovini s ljubavlju” –  priredba, kojom prilikom su se djeca predstavila s tačkama plesa, recitacija i pjesmama. 💙🤍💛

🇧🇦 “Domovini na dar” – radionica za roditelje i djecu od 6 mjeseci do 3 gododine života. 💙🤍💛

🇧🇦 Posjeta Olimpijskom muzeju Sarajevo

Djeca iz mješovite odgojne grupe od 3 godine do polaska u školu su posjeta Olimpijski muzej, te su imala priliku da vide kako je  izgledala Olimpijada u Sarajevu ’84. godine,  ko je sve učestvao i u kojim disciplinama su se takmičili. Također,  iz uprave Olimpijskog muzeja  za djecu su pripremili edukativu slikovnicu koju su dobili na poklon kao i slatkiše s kojima su se počastili. Po povratku u vrtić  djeca su imala priliku prošetati i vidjeti kako vjerske  objekte tako i znamenitosti našeg grada Sarajeva, istakla je Azra Halilović, odgovorna odgajateljica vrtića “Bulbuli”. 💙🤍💛

🧑‍🤝‍🧑 Vrtić “Lužani”

🇧🇦  “Domovini za rođendan” – priredba za roditelje putem koje su djeca iz mješovita grupa od tri godine do polaska u školu kroz recitacije, pjesmice, ples  dokazali da ljepše zemlje nema te ćemo je graditi i čuvati kao najmilije svoje, istakla je Senada Hasagić, odgajateljica iz vrtića “Lužani”. 💙🤍💛

🧑‍🤝‍🧑 Vrtić “Radost”

🇧🇦  Svečanost “Dan državnosti BiH” realizirana je u vrtiću “Radost” uz učešće djece iz odgojne grupe od 2 do 3 godine i u 4. i 6. godini života.  💙🤍💛

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti