Vrtić prijateljstva, vrtić “Aneks”

U vrtiću “Aneks” u toku je realizacija projekta “Vrtić prijateljstva” putem kojeg su djeca imala priliku da stiču znanja i iskustva na dinamičan i interaktivan način.

Putem ovog projekta, djeca ne samo što stiču nova znanja i vještine, već i razvijaju važne socijalne kompetencije, kao što su komunikacija, saradnja i empatija. Osim toga, putem projekta uče o  važnosti međusobnog dijeljenja i podrške, stvarajući zajednicu u kojoj svako dijete može rasti i razvijati se.

Ključna komponenta projekta je prenos stečenih znanja i iskustava, gdje djeca koja su već sudjelovala u projektu postaju mentori i podučavaju druge onome što su sami naučili.

💫 Počele smo s projektom “Vrtić prijateljstva” gdje mjesečno realizujemo temu koja je zanimljiva djeci i na kraju mjeseca odaberemo jedan vrtić i s njim podijelimo sve ono što smo radili u toku mjeseca. Poenta je da dijete nositelj aktivnosti.

Vođeni dječiji interesovanjima u mjesecu oktobru realizovali smo aktivnosti i posjete usko vezane za temu “Saobraćaj”. 

Posjeta Trebeviću i vožnja žičarom, posjeta Željezničkoj stanici i vožnja vozom do Pazarića, posjeta Sarajevskom aerodromu samo su neke od aktivnosti s kojima smo obogatili dječije iskustvo i doživljaje direktnim susretom s društvenim sredinom.

Djeca su s velikim interesovanjem pratila dešavanja i ljude, njihove uloge na poslu.

Organizirali smo radionicu s roditeljima čiji je cilj bio napraviti očigledno sredstvo koje će poslužiti djeci u dramsko – imitativnim igrama, te doprinijeti  u razvijanju sposobnosti uživljavanja u druge uloge.

Na kraju mjeseca zaokružili smo temu, te su djeca kao nositelji aktivnosti djeci iz vrtića “Dunje” prezentovala relizovane aktivnosti i posjete, a sve kroz igru i dramsko stvaralaštvo. Djeca su ostvarila uspješnu komunikaciju s osobljem tokom posjeta, kao i sa svojim vršnjacima iz vrtića “Dunje”. Gdje su pripremljene aktivnosti trajale duže od predviđenog na zahtjev i zadovoljstvo djece iz oba vrtića. S ciljem prenošenja svojih doživljaja, iskustva i stečenog znanja drugoj djeci, a sve kroz jačanje socijalnih vještina kao što su interakcija, komunikacija i razmjena iskustva s  drugima, istakle su Adana Hadžić Lipa i Ilda Mizdrak, odgajateljice i realizatorice projekta .

💫  Posjeta Policijskoj stanici

https://youtu.be/y8Iw41DT6bs

💫 Pravila u saobraćaju

https://youtu.be/UeEwGqJiR-0

💫 Vožnja žičarom

https://youtu.be/GaPVCDOUM6Q

💫 Vožnja vozom do Pazarića 

https://youtu.be/n9TYy233Vuo

💫 Posjeta aerodromu

https://youtu.be/8Ot89xl0Kfg

💫 Poseta djece iz vrtića “Dunje”

https://youtu.be/vz5uODmfxNc

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti