Pravilna briga o milečnim zubićima, vrtić “Bulbuli”   

Mliječni zubići su važni, iako će ispasti. Oni čuvaju mjesto trajnim zubima i osiguravaju pravilan razvoj čeljusti. Četkanjem mliječnih zuba usvaja se dobra navika svakodnevne oralne higijene što je bitno za trajne zube. Zube treba prati barem dva puta dnevno, otprilike pola sata nakon jela, i to tako da ih četkamo najmanje dvije minute. To pravilo vrijedi i za djecu. Nije važno koliko su djeca mala, četkanje počinje od prvoga zuba, a vrijeme se može zabavno mjeriti pješčanim satom.
Kako mala djeca nisu u stanju sama održavati oralnu higijenu, roditelji bi trebali provoditi četkanje djetetovih zuba do šeste godine života, a nakon tog vremena redovito nadgledati postupak. U procesu učenja je vrlo bitna pravilna motivacija; dijete svaki put treba nagraditi za uloženi trud, a negativna motivacija poput zastrašivanja djeteta stomatološkim tretmanom ne dolazi u obzir.
Prema:
https://www.ljekarnasdz.hr/savjetujemo/zdravlje-zubi-kod-djece-sto-treba-znati

U vrtiću Bulbuli, dana 12. maja 2023. godine u odgojnim grupama djece od 3. godine do polaska u školu imali smo posjetu dr. Nudžejma Čengić, spec.dječije pedodoncije iz Doma zdravlja  Stari Grad.
“Doktorica je djeci pomoću prezentacije na projektoru prikazala kako se trebaju brinuti o svojim zubićima te šta trebaju jesti, a šta ne. Također im je kroz praktičan dio pokazala kako pravilno prati zubiće te da trebaju redovno ići  stomatologu. Sva djeca su imala priliku da pokažu kako oni peru zubiće koristeći četkicu”, kazala je Azra Halilović, odgajateljica vrtića “Bulbuli”.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti