Dana planete Zemlje – 22. april obilježio vrtić „Dječiji Grad“  

“U vremenu kada sve više pričamo o ugroženosti našeg Eko sistema, vremenu u kojem  se prirodni resursi troše neuporedivo više nego što se nadoknađuju, nužno je da se  zapitamo  kuda idemo i kakva će nam budućnost biti? Kao odrasli, odgovorni smo za ono što činimo, ali i čemu učimo našu djecu?  Od nas, i od našeg odnosa prema prirodi zavisi odnos djece prema njoj. I najmanji gest kojim se čuva prirodno okruženje, prirodni resursi dovoljan je da napravimo bar mali iskorak ka stvaranju   zdravijeg  okoliša. Ali nije dovoljan. Potrebno je da postanemo svjesni neophodnosti naše brige za očuvanje prirodnih resursa odnosno podizanju ekološke svijesti, prije svega kod nas odraslih.  Potom da ove vrijednosti prenosimo i na naša buduća pokoljenja, djecu”, (Kamenov, 2004). 

Povodom Dana planete Zemlje – 22. aprila odgajateljice iz vrtića „Dječiji Grad“, Emana Korjenić i Aldijana Hodžić su mališane iz Odgojne grupe u 6. godini života odvele u posjetu KJKP Rad Sarajevo.

 

Putem ove edukativne posjete djeca su se upoznala sa sistemom pravilnog odlaganja smeća i upotrebom automata za reciklažu, zahvaljujući ljubaznom uposleniku koji ih je dočekao ispred KJKP, zaduženom za odnose s javnosću.

Djeca su imala priliku da ubacuju u automat predmete od raznovrsnih materijala, te su shvatila da nije sav otpad smeće i koliko je važno pravilno razvrstavanja i odlaganja otpada.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti