Djeca vrtića “Ilijaš” posjetila JKP „Vodostan“ d.o.o. Ilijaš

U vrtiću “Ilijaš” tokom mjeseca aprila se realizira ekološki projekta pod nazivom “Šta nam je potrebno za život?”, sa kojim odgajatelji žele upoznati djecu sa četiri elementa: zemljom, vodom, zrakom i suncem, koji čine život na planeti Zemlji i koji su nužno potrebni za rast i razvoj.

Djeca imaju priliku uživati u raznovrsnim i interesantnim aktivnostima, kako bi proširila svoja saznanja i aktivno istražili prirodu, prirodne pojave i uzročno posljedične veze.
Tokom protekle sedmice istraživali su zemlju, šta je zemlja, koje koristi imamo od nje, u čijoj realizaciji su roditelji dali svoj nesebičan doprinos i upotpunili sadržaje, kako bi mališani stekli cijeloživotna znanja.

Tokom ove sedmice realizira se tema “Voda”, te su u četvrtak, 13. aprila posjetili JKP „Vodostan“ d.o.o. Ilijaš i otkriti kako se voda pročišćava pomoću modernih filtera i kako dolazi do česmi. Mali istraživači, djeca od 4 do 6 godina sa svojim odgajateljicama su otišla na izlet, a djeca do 3 godine su u vrtiću kroz sedmične aktivnosti posvećene vodi imali priliku kroz slike, igre i eksperimente da se sa vodom bolje upoznaju.

„Mi smo danas posjetili JKP „Vodostan“ d.o.o. Ilijaš na Karašnici, gdje nas je dočekala ljubazna direktorica, g-đa Belma Zukić sa svojim zaposlenicima.
Djeca su mogla da vide odakle pijemo vodu, te kako se voda filtrira, kao i nekoliko eksperimenata sa vodom.

U ovaj mjesečni Projekat su uključeni roditelji, društvena zajednica, ali i mi odgajatelji koji planiramo raznovrsne aktivnosti, kako bi kod djece potakli sve aspekte razvoja, te razvili ekološku svijest, jer se ona gradi od malih nogu“, poručila je Fejzić.

„Danas su nam došla djeca iz vrtića u posjetu. Mi smo ih doveli na našu filter stanicu, dakle na našu fabriku vode gdje smo im pokazali na koji način voda od izvorišta do krajnjeg korisnika stiže. Objasnili smo im kako se to voda zahvati iz rijeke Misoče, a onda potom koje ona procese prođe i da bi ona došla u njihovu česmu ispravna, zdrava i čista. Probali smo se prilagoditi njihovom uzrastu, s obzirom na to da smo do sada primili veliki broj grupa i uglavom su to bili srednjoškolci, prvi put imamo vrtić. Vrtić je danas sa nama zato što obilježavaju značaj vode u ovoj sedmici i onda su napravili jedan prigodan obilazak. Naši zaposlenici su se potrudili da im objasne kojim to ona putem ide, na koji način se kontroliše i izveli smo male oglede prilagođene za njihov uzrast i drago mi je da su djeca imala priliku da od najranijeg doba uče o značaju vode i njenim svojstvima zašto je ona bitna, kako je štitimo i da djeca već od malih nogu stiču te zdrave i korisne navike“, kazala je Zukić.

Nakon obilaska, djeci su ljubazni domaćini uručili prigodne poklone, a oni su im u znak zahvalnosti otpjevali pjesmicu “Živimo zdravo”.

U narednoj sedmici odgajatelji sa djecom planiraju istraživati zrak, te će obići obližnja izletišta, jer Ilijaš zaista ima predivne okolne planine i šume koje štite gradski zrak od zagađenja i pružaju sigurno utočište planinarima, životinjama i biljkama.

Sunčevu energiju su ostavili za zadnju sedmicu u kojoj su planirali da sa djecom realiziraju što više aktivnosti na otvorenom, te će ugostiti roditelje čija su zanimanja vezana za energiju Sunca.

Planirali su prošetati kroz grad sa mališanima svih pet odgojnih grupa i njihovim roditeljima. Djeca će biti obučena u žute majice kako bi istakli značaj Sunca, ali i čiste prirode.

Putem ovog Projekta potaknut će djecu da uče o važnost čistog i zdravog okoliša, te kako ga očuvati, jer znanja stečena u predškolskom dobu su trajna.

Tim vrtića “Ilijaš” se zahvaljuje roditeljima što su donjeli potreban materijal za ekseprimente sa vodom, koje su djeca realizirala u vrtiću, te omogućili da djeca odu autobusom do rezrvara na Karašnici.
Također, zahvaljuju se direktorici Zukić i svim uposlenicima na susretljivosti, jer djeca uče ako vide, osjete i dodirnu, kao i Centrotransu na sigurnoj vožnji.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti