Obojimo dan u plavo! Znak podrške osobama iz autističnog spektra II dio

Prema odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 2. aprila obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Autizam je neurorazvojni poremećaj koji značajno utiče na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije. 
Znak svjesnosti autizma – puzzle simboliziraju želju za povezivanje djelića i konačnim shvatanjem autizma. Puštanjem plavih balona u zrak se želi istaknuti nedovoljna informisanost javnosti o ovom poremećaju koji je sve prisutniji u našem društvu.
Djeca u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” su sa svojim učiteljicama obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu putem puštanja balona,  slažući pazzle, učešćem u radionicama i izražavajući se na druge kreativne načine u znak podrške i ljubavi prema djeci sa autizmom.

Vrtići: “Rosica”, “Labudovi”, “Lužani”, “Srećica”,  “Zeko”

Vrtić “Rosica”

U vrtiću Rosica djeca i odgajatelji su obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Aktivnosti su se realizovale uz poruku: “Živimo zajedno sa razlikama, poštujemo i volimo jedni druge. Mi govorimo istim jezikom ljubavi i prijateljstva.”

Vrtić “Labudovi”

U vrtiću “Labudovi” djeca i odgajatelji su obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu učešćem na kreativnoj raionici uz poruke podrške. 

Vrtić “Lužani”

U vrtiću “Lužani” djeca i odgajatelji su obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu učešćem na kreativnoj raionici uz poruku:
Imaš godina kao ja
i dijete si kao ja.
Volimo boje, pjesmu, smijeh.
Osjećamo ljubav,
trebamo ljubav.
Znamo se igrati!
Ti ovako, ja onako
Igramo se i ovako i onako,

Igrajmo se zajedno!

Vrtić “Srećica”

U vrtiću “Srećica”, obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu.
U znak podrške, svako dijete je donijelo po jedan plavi balon. Plava boja predstavlja dječake oboljele od autizma, jer je poremećaj autističnog spektra pet puta češći među dječacima nego među djevojčicama.
Cilj je bio potaknuti djecu na prihvatanje i poštovanje različitosti.  Svako dijete je pustilo balon na otvorenom prostoru i time su dali podršku djeci sa autizmom.

Puštanje plavih balona

https://youtu.be/xxVmi4E6dTg

Vrtić “Zeko”

U vrtiću “Zeko” djeca i odgajatelji su obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu učešćem na kreativnoj raionici pod nazivom “Jednaki u različitosti”.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti