Edukativne radionice za roditelje, vrtić “Srećica”

Osnovna uloga vrtića kao odgojno – obrazovne ustanove jeste da pridonosi cjelokupnom razvoju djeteta u svim njegovim aspektima razvoja, ali i kvaliteti života.
Jedan od osnovnih faktora za djetetov cjelokupni razvoj je saradnja s roditeljima.
Potrebno je graditi jedinstven, kvalitetan, topao i prijateljski odnos koji će se s vremenom nadograđivati i jačati međusobnu i uzajamnu vezu koja će uveliko olakšati cjelokupni dječiji rast i razvoj .

Da bi vrtić i porodica dostigli stepen partnerstva, neophodno je da roditelji učestvuju u odgojno – obrazovnom procesu, jedan vid takve saradnje je organiziranje radionica.

U vrtiću “Srećica” realizirane su radionice za roditelje.

Radionica na temu “Zašto tata i mama ne mogu u školu s nama?”, realizirana je s roditeljima Odgojne grupe u 6. godini života.

Polazak u školu je veliki događaj za cijelu porodicu, to je prvi korak na putu ka zrelosti.
Cilj radionice je bio edukacija roditelja o važnosti stvaranja motivirajućeg okruženja u kojem se podržava dječija radoznalost, igra i stvaralaštvo. Usaglašavanje i postizanje jedinstvenih stavova odgajatelja i roditelja u primjeni pravilnih postupaka i načina rada na pripremi djece za polazak u školu.

Radionica na temu “Kako procijeniti dječiji likovni rad?“, realizirana je s roditeljima Odgojne grupe u 5. godini života.

Cilj radionice je bio da se roditelji podstiču da formiraju kriterije za procjenu dječijih likovnih radova. Analizom određenih boja, linija, figura, njihove dimenzije, šta djeca koriste u svom crtežu, raspored i položaj na papiru, a sve navedeno je pokazatelj dječijeg emocionalnog stanja.

Radionica na temu “Kako upropastiti svoje dijete?”, realizirana je s roditeljima Odgojne grupe u 4. godini života.

Cilj radionice je bio upoznati roditelje šta ne smiju nikako raditi, jer tako bi mogli upropastiti djete. Također, upoznati su s razvojnim karakteristikama djece uzrasta u 4. godini života. Uključivali su se u razgovor, iznosili svoje mišljenje, probleme, razmjenili iskustva. Odgajatelji su na kraju omogućili roditeljima da učestvuju u igri “Muzičke stolice”, te ih tako na kratko vratili u djetinjstvo.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti