“Putovanje na Sjeverni pol” s djecom iz vrtića “Višnjik”

U vrtiću “Višnjik” dana, 22. marta 2023. godine s djecom Odgojne grupe u 6. godini života, odgajateljica Indisa Klino realizirala je Oglednu aktivnost pod nazivom “Putujemo na Sjeverni pol” po NTC sistemu koji kod djece podstiče i razvija brzinu mišljenja i  zaključivanja (funkcionalno znanje), kao i misaone klasifikacije, serijacije što je izuzetna osnova za kasnije razmišljanje, asocijativno povezivanje i učenje.

Aktivnost se realizovala u sklopu Projekat “Putujemo svijetom” u saradnji s odgajateljicom Minelom Sprečo.
“Za učenje su najbolji timski rad i igra.” Ranko Rajević

Cilj aktivnosti je bio potaknuti djecu na povezivanje prethodnih znanja putem asocijativnog učenja i stimulacijom funkcionalnog razmišljanja putem zagonetnih pitanja. 

Putem ogledne aktivnosti djeca su s pasošima i putnim torbama na putovanje krenula vozićem i kroz poligon prepreka proputovali do ledene zemlje. Kada su stigli do ledene zemlje, odgajateljica je zagonetnim pitanjima potakla dječiju maštu i slobodno govorno stvaralštvo putem foto slika.Djeca su priči dala naslov “Sjecerno bijeli pol”.
U završnom dijelu aktivnosti djeca su evocirala svoja predhodna saznanja o kontinentima i predstavili ples Aboridžina, koji su usvojili na putovanju u Australiju.
U centrima aktivnosti djeca su koristila neoblikovani materijal i uživali  u kreativnom stvaralaštvu.

Oglednoj aktivnosti su prisustvovale ispred JU “Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo”, g-đa mr. sc. Abida Kapetanović, viši saradnik za pedagoške standarde i normative i g-đa Samela Alagić, viša saradnica za dobrobit djece.
Ispred JU “Djeca Sarajeva”, g-đa Amela Mujezinović, pedagog i g-đa Amina Cerić, psiholog.  

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti