Uvažavajte različitost! Šarene čarape za Svjetski dan Down sindroma I dio

Down Syndrom International (DSI) službeno je odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD).
DSI sindrom je jedno od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma koje uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta.
Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprečava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta.

Simbol obilježavanja ovog dana su šarene čarape, zbog toga su u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajateljice realizirale aktivnosti sa djecom: oblačenjem šarenih čarapa, izadom plakata podrške, pakovanjem prigodnih poklona, posjetama… te na taj način iskazali podršku u borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

Zašto danas nositi šarene čarape?

Zato da se priča o problemima osoba sa Down sindromom i da im pružite podršku.

Vrtići: “Umihana Čuvidina”, “Ljiljani”, “Rosica”, “Labudovi”, “Žubor”, “Srećica”  

Vrtić “Umihana Čuvidina”

U povodu Svjetskog dana osoba sa Dawn sindromom djeca vrtića “Umihana Čuvidina”, su dali svoj doprinos. Željeli su upoznati svijet s ovim poremećajem i pri tome potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom. “Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu života osoba sa sindromom Down, nosite šarene čarape i uvažavajte različitost”, poručuju iz vrtića.

Vrtić “Ljiljani”

U povodu Svjetskog dana osoba sa Dawn sindromom djeca vrtića “Ljiljani” zajedno sa učiteljicama Almom Agović i Ramizom R. Purdić su posjetila Udruženje za kreativno učenje “Mak”.

Tim povodom djeca su se družila sa djecom koja posjećuju ovo udruženje, te im poklonili simbolične poklone “Šarene čarapice sa slatkišima”.

Ovom prilikom se zahvaljujemo članovima i volonterima udruženja “Mak” na divnom druženju.

Vrtić “Rosica”

U povodu Svjetskog dana osoba sa Dawn sindromom djeca vrtića “Rosica”, su obukla rasparene čarape kao poticaj za učenje i prihvatanje različitosti…

https://youtu.be/M_1_vwdW7z0

Vrtić “Labudovi”

U povodu Svjetskog dana osoba sa Dawn sindromom djeca vrtića “Labudovi”, Mješovita grupa djece od 3 godine do polaska u školu su obukla šarene čarape, kako bi potakli da se priča o problemima osoba sa Down sindromom i da im pruže podršku.

Vrtić “Žubor”

U povodu Svjetskog dana osoba sa Dawn sindromom djeca vrtića “Žubor”, su obukla šarene čarape, čin podrške osobama sa Down sindromom.

Vrtić “Srećica”

U povodu Svjetskog dana osoba sa Dawn sindromom djeca vrtića “Srećica”, su obukla rasparene čarape, te time pokazali da su različiti, a ipak isti. Nošenjem šarenih čarapa skreće se pažnja na potrebu uvažavanja različitosti, te na mogućnosti osoba sa Down sindromom.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti