Domovino Bosno i Hercegovino, sretan ti 1. mart – Dan nezavisnosti! III dio

Vrtić kao prva odgojnoj-obrazovna institucija, nadograđuje se na temeljna dječija znanja stečena u porodičnoj zajednici o osjećaju nacionalne svijesti, pripadnosti, razumijevanju među narodima, jednakopravnosti, toleranciji i suživotu.
Odgajetelji i roditelji se trude da svojim zajedničkim radom doprinesu, kod djece razvijanju ljubavi prema domovini, patriotizmu, brige za slobodu i suverenitet, kako bi izrasli u svjesne i odgovorne buduće građane. 

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u JU “Djeca Sarajeva” se obilježio putem svečanosti u vrtićima, kao i obilaskom grada Sarajeva i značajnih kulturno – historijskih znamenitosti.

Djeca obučena u boje zastave naše domovine, putem svečanosti su se predstavila prigodnim recitacijama, pjesmama, plesovima, igrokazima i kreativnim radionicama. Pokazali su, da iako su mali, puno znaju o domovini Bosni i Hercegovini.

Vrtići: “Razigrani dani”,  „Rosica”, “Lužani”, “Vrapčić”

Vrtić “Razigrani dani”

Povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine djeca iz vrtića “Razigrani dani” iz Odgojne grupe u 6 godini života učestvovali su u kreativnoj radionici sa svojim roditeljima pod nazivom “Kulturna nasljeđa BiH” i na taj način čestitali praznik našoj voljenoj domovini.

Mališani iz Mješovite grupe djece od 3 godine do polaska u školu, zajedno sa svojim roditeljima prisustvovali su “Slatkoj radionici” na kojoj su pravili kolačiće, koje su podijelili sugrađanima i na taj način im čestitali praznik i izamili osmijeh na licu.

Vrtić “Rosica”

Putem interne svečanosti u povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine djeca iz vrtića “Rosica” su obilježili, ovaj veoma važan dan za našu domovinu. Prigodnim programom, u veseloj prazničnoj atmosferi uz recitale, pjesmu i ples djeca su ispoljila ljubav i pripadnost svojoj domovini!

“Bosna je zemlja prepuna čari,
Trepeta šuma i bljeska vode,
Brda joj kite gradovi stari,
Nad njima sinji oblaci brode.
Čini se, to je začaran kraj
Kroz koji vilu progoni zmaj.” – pručila su djeca iz vrtića “Rosica”.

Vrtić “Lužani”

Povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine za djecu i roditelje iz vrtića “Lužani” realizovana je kreativna radionica pod nazivom “Domovina u srcu”.

Vrtić “Vrapčić”

Povodom nastupajućeg praznika 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine djeca vrtića “Vrapčić” posjetila su Most Suade i Olge, koji povezuje Marijin Dvor na desnoj sa naseljima  Kovačići i Grbavica na lijevoj obali rijeke Miljacke.

Posjetili su i Rimski most na Ilidži, ovom prilikom djeca su imala mogućnost da usporede ova dvije građevine, kao i da saznaju kako su mostovi dobili imena.
Nezaboravnu vožnju  tradicionalnim fijakerima upriličili su u Velikoj Aleji na ilidži.

Putem interne svečanosti u povodu Dana nezavisnosti BiH djeca iz vrtića “Vrapčić” su uz ples pjesmu i stihove uveličali domovini praznik, te su napravili čestiku u bojama zastave domovine.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti