Domovino Bosno i Hercegovino, sretan ti 25. novembar – Dan državnosti! III dio

Ljubav prema domovini i svim njenim prirodnim i kulturnim dobrima, gradi se i njeguje od malih nogu. Započinje u porodičnom domu, a nadograđuje se dalje putem odgojno-obrazovnih institucija, prvo vrtića, poslije škole.

Kako voljeti, čuvati i njegovati ljubav prema domovini, mi odrasli, trebamo biti pozitivan primjer najmlađima, da bi izrasli u svjesne i odgovorne buduće građane. Građane koji će uvažavati prije svega, različitosti, uvažavati jedni druge i na takvim principima graditi našu državu Bosnu i Hercegovinu. Tako stečena znanja o domovini su cjeloživotna, koje će mališani ponosno nositi u svom srcu i prenostiti budućim pokoljenima.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine u JU “Djeca Sarajeva” se obilježio putem svečanosti u vrtićima, kao i obilaskom grada Sarajeva i značajnih kulturno – historijskih znamenitosti.

Djeca obučena u boje zastave naše domovine, na svečanostima su se predstavila prigodnim recitacijama, pjesmama, plesovima, igrokazima i kreativnim radionicama. Pokazali su, da iako su mali, puno znaju o domovini Bosni i Hercegovini.

Vrtići: “Vjeverica”, “Vrapčić”, “Trešnjica”, “Radost”,  “Ribica”, “Razigrani dani”,  “Lužani”,  “Mašnica”, “Bulbuli”

Vrtić “Vjeverica”

U povodu Dan državnosti BiH, mališani vrtića “Vjeverica”, odgojne grupe u 4. 5. i 6. godini života su učestvovali u realizaciji svečanosti pod nazivom “Sretan dan državnosti”. Recitalima i plesovima poručili su koliko vole svoju domovinu BiH. Svečanost su uveličali ponosni roditelji svojim prisustvom.

Vrtić “Vrapčić”

U povodom 25. novembara – Dana državnosti BiH u vrtiću “Vrapčić ” održana je svečanost pod nazivom “Sretan dan državnosti”.

Himna BiH
https://youtu.be/9fGsU6EGLAU

Recital “Kozija ćuprija”

https://youtu.be/GTBSPa_g2N8

Recital “Dječija prava”
https://youtu.be/FMNueDfVOZQ

Vrtić “Trešnjica”

U povodu Dan državnosti BiH, mališani vrtića “Trešnjica” su obilježilije kroz raznolike sadržaje.
Odgojna grupa u 6. godini života je imala svečanost za roditelje sa recitacijama i pjesmicama o svojoj domovini.
Odgojna grupa u 5. godini života je prošetala Vogošća sa zastavicama i kapicama Bosne i Hercegovine, te posjetila Spomenik civilnim žrtvama rata.
Odgojna grupa u 4. godini života zajedno sa Odgojnom grupom od 2-3 godine života su imale internu svečanost, kojom prilikom su se djeca družila i skupa pjevala i plesala uz pjesme o domovini.

Dan državnosti BiH

https://youtu.be/yCCOAW0po5Q

Vrtić “Radost”

U sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH, vrtić “Radost”, djeca iz tri odgojne grupe su posjetila Spomenički kompleks “Tunel spasa”. Mališani su imali priliku čuti i vidjeti kratki pregled skorijih historijskih dešavanja iz historije naše domovine.

Vrtić “Ribica”

Dan državnosti BiH u vrtiću “Ribica” su obilježili putem svečanosti “Domovini za praznik” i kreativnom radionicom.

Vrtić “Razigrani dani”

Dan državnosti BiH u vrtiću “Razigrani dani” su obilježili putem svečanosti “Rođendan moje domovine BiH”, prilikom koje su djeca putem recitala, igrokaza i plesa čestitali rođendan svojoj domovini.
Realizovana je i kreativna radionica sa djecom i roditeljima na temu “Moja domovina”.

Vrtić “Lužani”

Dan državnosti BiH u vrtiću “Lužani” su obilježili putem svečanosti i posjetu JU Muzeju “Alija Izetbegović”.
Putem svečanosti “Domovino u srcu te nosim”, djeca su pokazala koliko su naučila o domovini BiH, te pjesmama i stihovima dali svoj doprinos u povodu ovog značajnog dana.
Posjeta Muzeju organizirana je u cilju upoznavanje djece sa značajnim historijskim djelovanjem prvog bosanskohercegovačkog predsjednika, Alije Izetbegovića.

Vrtić “Mašnica”

Mališani iz odgojne grupe od 2-3 godine života u vrtiću “Mašnica” su obilježili Dan državnosti BiH kroz radionicu. Cilj radionice je bio da se djeca upoznaju sa rođendanom domovine, te kulturno-historijskim znamenitostima BiH.

Vrtić “Bulbuli”

U povodom 25. novembara – Dana državnosti BiH u vrtiću “Bulbuli” održane su interne svečanosti u svim odgojnim grupama. Djeca su pjevala, plesala i recitovala prigodne pjesmice i stihove o domovini BiH.

Mješovita grupa od 3 godine do polaska u školu je šetnjom, starim djelom grada, Baščaršijom, proširila saznanja o  kulturno – historijskim znamenitostima.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti