20. oktobar – Svjetski dan jabuke II dio

U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su sa djecom obilježili 20. oktobar – Svjetski dan jabuke, te su kroz  raznovrsne i edukativne sadržaje naučili  djecu koliko je jabuka važna i da sa razlogom nosi naziv “Kraljica voća”.
Putem interesantnih pjesama, stihova, priča, kreativnih radionica, igara, spremanja ukusnih jela, djeca su naučila da jabuku mogu jesti svježu i sušenu, da mogu napraviti kolače, sok, kompot, džem, pekmez i sirće.
Omogućeno im je da posjete “Poljoprivredno dobro Butmir” i vide gdje rastu jabuke, kako se beru, šta je potrebno za njegu sadnica voćki…
Naučili su i dosta narodnih uzrečica, a jedna od njih glasi “Jedna jabuka na dan i doktor iz kuće van!”.

Vrtići: “Bajka“, “Lastavica“, “Mašnica“, “Pčelica“, “Radost“, “ŽIŠ“

Vrtić “Bajka“
Djeca iz vrtića “Bajka“ su obilježila Svjetski dan jabuke. Putem interesantnih aktivnosti su se upoznali sa raznovrsmin proizvodima od jabuke. Djeca od jasličkog uzrasta do najstarijeje djeca su učestvovala u aktivnostima prema uzrasnim mogućnostima.

Vrtić “Lastavica“  

Povodom “Svjetskog dana jabuke” djeca iz vrtića “Lastavica“  organizirano su obišla obližnju “Zelenu pijacu”,  kojom prilikom su proširila svoja saznanja o jesenjim plodovima. Djeca su uživala u obilasku pijace i kupovini, a ljubazni trgovci su ih počastili voćem. Učiteljice su za djecu po povratku u vrtić organizirale interesantnu igru prepoznavanja voća po mirisu i okusu, a na kraju su se počastili i voćnim zdravim obrokom.

Vrtić “Mašnica“

U okviru obilježavnja Svjetskog dana jabuke u vrtiću “Mašnica“ odgajtelji su i ove godine upriličili za djecu mnoštvo raznovrsnih i prigodnih aktivnosti. Cilj im je bio da djeca zavole ovo voće iz naših krajeva, te da uoče važnost njihovog konzumiranja za zdravlje.

Posjetili su Federalni zavod za poljoprivredu – Odjel voćnjak sa starijom grupom djece. Cilj posjete je bio da se djeca upoznaju sa izgledom voćnjaka, da prošire svoja znanja vezana za voće koje se uzgaja u voćnjaku, te da beru i jedu jabuke, kako bi osjetili njihov okus i slast. Djeca su se u vrtić vrtila puna novih znanja i pozitivnih utisaka.

Putem radionice “Jabukom i kretanjem do zdravlja“ djeca iz Mješovite odgojne grupe od 3. godine do polaska u školu obilježila su Svjetski dan jabuka. U dvorištu vrtića organizovan je poligon sa prepreka koji je pratio imitaciju. Djeca su bila podijeljena u dvije ekipe, te je svako dijete prelazilo različite prepreke. Cilj igre bio je da uspješno savladaju sve prepreke i što brže stignu do cilja sa napunjenom košarom jabuka. Djeca su uživala u takmičenju, a ujedno se potaknuo i takmičarski duh. Na kraju su jabuke dobro oprali i počastili se sa ovim ukusnim voćem. Odgajatelji su na ovaj način potaknuli djecu na podizanje svijesti o važnost očuvanja zdravlja upražnjavanje pravilnih prehrandbenih i zdravstvenih navika.

Vrtić “Pčelica“
Svjetski dan jabuke obilježen je u vrtiću “ Pčelica“. Djeci su putem interesantnih sadržaja odgajatelji ukazali na važnost konzumiranja voća, a posebno jabuke.

Vrtić “Radost“
Svjetski dan jabuke je u vrtiću “Radost“ obilježen je na interesantne i edukativne načine, od lutkarske predstave, pravljenjam kolača od jabuka, izvođenjem eksperimenta, do različitih zadataka u centrima aktivnosti.

Vrtić “ŽIŠ“

Povodom Svjestkog dana jabuke djeca iz vrtića “ŽIŠ“su bila u posjeti Federalnom zavodu za poljoprivredu – Odjel voćnjak. Ovom prilikom ljubazno osoblje upoznalo je djecu sa uzgojem jabuka, održavanju voćnjaka, njegovoj njezi, ali i značaju jabuka za zdravlje. Djeca su imala priliku da beru jabuke sa stabla, te su svi sretni i zadovoljni ponijeli svoje ubrane jabuke.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti