20. oktobar – Svjetski dan jabuke I dio

U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su sa djecom obilježili 20. oktobar – Svjetski dan jabuke, te su kroz  raznovrsne i edukativne sadržaje naučili  djecu koliko je jabuka važna i da sa razlogom nosi naziv “Kraljica voća”.
Putem interesantnih pjesama, stihova, priča, kreativnih radionica, igara, spremanja ukusnih jela, djeca su naučila da jabuku mogu jesti svježu i sušenu, da mogu napraviti kolače, sok, kompot, džem, pekmez i sirće.
Omogućeno im je da posjete “Poljoprivredno dobro Butmir” i vide gdje rastu jabuke, kako se beru, šta je potrebno za njegu sadnica voćki…
Naučili su i dosta narodnih uzrečica, a jedna od njih glasi “Jedna jabuka na dan i doktor iz kuće van!”.
Vrtići: “Aneks“, “Ilijaš“, “Ljiljani“, “Razigrani dani“, “Rosica“, “Srećica“

Vrtić “Aneks“
Djeca iz vrtića “Aneks“ su u povodu obilježavanja Svjetskog dana jabuke posjetili prvačiće, odjeljenje I1 iz istoimene škole. Mališani su putem edukativnog i interesantnog druženja proširili svoja znanja, te ukazali čast “Kraljici voća”. Sretni i obogaćeni novim znanjima mališani su se sa poklonima vratili u vrtić.

Vrtić “Ilijaš“
Povodom Svjetskog dana jabuke vrtić “Ilijaš“ je gostovao kod vrtićkih prijatelja koji imaju veliku plantažu jabuka – Eco Arhaz u Ilijašu (Sovrlama). Mališane uzrasta od 3 do 6 godina, njih 70, dočekali su vrijedni radnici, te pokazali voćnjak i proizvode od jabuka. Djeci je predočeno šta se sve može dobiti od ploda jabuke, te koje koristi imamo od njenog stabla.
Svi skupa su uživali u jednom lijepom izletu koji je imao za cilj da se djeca upoznaju sa značajem jabuke, te da zavole i nauče čuvati prirodu.
Djeca od 6 mjeseci do 3 godine su na svoj način obilježili ovaj dan. Kako bi razumjeli važnost jabuke, kreativni odgajatelji su se potrudili da ih zainteresuju i angažažuju sva čula. Mališani su jabuku imenovali, opisivali, razvrstavali ih, degustirali, a na kraju i plesali uz pjesmu “Jabučica crvena”.

Vrtić “Ljiljani“
Jesen je donijela mnogo ukusnog voća, ali poznato je da je ,,kraljica voća” jabuka i kao takva ima svoj dan. Zbog toga su mališani vrtića “Ljiljani“ iz  Odgojne grupa u 5. godini života zajedno sa svojim učiteljicama Almom Agović i Ramizom Rožnjaković- Purdić obilježili ovaj dan putem raznovrsnih aktivnosti: posjetili su trgovinu i kupili jabuke, uživali igrajući se u dvorištu “Pronađi jabuke“, učili brojati putem igre “Mala matematika“, dekorisali jabuke u art cenrtu…

Vrtić “Razigrani dani“
Mališani iz vrtića “Razigrani dani“ su sa svojim učiteljicama obilježila Svjetski dan jabuke. U saradnji sa roditeljima djeca su donijela u vrtić jabuke i proizvode od jabuka: džemove, sokove, kolače, mafine, keksiće. Zajedno su se počastili i naučili da je jabuka kraljica voća i da je treba konzumirati svaki dan.

Vrtić “Rosica“
https://youtu.be/yehinUeajoc
Svjetski dan jabuke u vrtiću “Rosica” obilježili su spremanjem kolača od jabuka, izložbom proizvoda od jabuka i njihovom degustacijom. Saradnja  sa roditeljima doprinijela je današnjem uživanju i uspješnoj realizaciji aktivnosti. Degustacijom proizvoda od jabuka mališani su naučili da je za očuvanje zdravlja značajna zdrava ishrana, posebno ona gdje je jedan od glavni sastojaka jabuka, kraljica voća.

Vrtić “Srećica“
Svjetski dan jabuke obilježen je u vrtiću “Srećica“. Djeci su uz priče o jabuci i razgovor, odgajatelji ukazali na važnost ovog voća u ishrani. Napravili su i sočni kolač od jabuka, sa kojim su se počastili poslije ručka.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti