Međunarodni dan pismenosti

UNESKO je 8. septembar proglasio Međunarodnim danom pismenosti.
Njegov je cilj istaći važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva.
Slušajući priče iz slikovnica od najranije dobi djeca stvaraju podlogu za savladavanje preostalih vještina, a to su govorenje, čitanje i pisanje. Slikovnica je prva i najvažnija knjiga u životu djece. Čitajući djeci, kao i aktivnim uključivanjem djece u proces čitanja utjičemo na njihov kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj.

U vrtiću “Ljiljani” djeca iz Odgojne grupe u 4. godini života sa učiteljicama Dženitom Ćorić i Aminom Ćosić obilježili su Međunarodni dan pismenosti posjetom biblioteci u okviru KSC Vogošća.
Cilj aktivnosti je bio upoznati djecu sa sadržajem biblioteke, te na taj način podsticati dječiji interes za druženje sa knjigama.

U vrtiću “Srećica”, obilježen je 8. septembar-Međunarodni dan pismenosti, kako bi i najmlađima ukazali na važnost pismenosti.
U Odgojnoj grupi u 4. godini života ugostili su djevojčicu, koju su prije godinu dana ispratili u školu. Sada u vrtić ide njen brat. Djevojčica se družila sa djecom, ispričala im zanimljivu priču, koju su djeca pažljivo slušala.
U Odgojnoj grupi u 5. godini života, ugostili su roditeljku koja je čitala interesantnu i edukativnu priču.
Djeca iz Odgojne grupe u 6. godini života su posjetila JU Biblioteku grada Sarajeva – Odjeljenje Dobrinja kojom prilikom su razgovarali sa ljubaznom bibliotekarkom o važnosti knjige.

Vrtić “Vjeverica”
Povodom Svjetskog dana pismenosti-Dana knjige djeca iz Odgojne grupe u 6. godini života sa svojim učiteljicama Selvijom i Ilmom su posjetila JU Biblioteku grada Sarajeva – Odjeljenje Alipašino polje.
Tamo su saznali šta se to u biblioteci radi, kako se mogu učlaniti i posuditi knjige, kako su knjige obilježene i raspoređene po policama…
Bibliotekar im je pokazao i neke od najstarijih knjiga koje se nalaze u biblioteci. Djeca su uživala u ovoj edukativnoj posjeti.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti