Svečano otvoren rekonstruisani sprat Vrtića „Ilijaš“

Svečanom priredbom i presjecanjem vrpce, danas je upriličeno otvorenje rekonstruisanog sprata Vrtića “Ilijaš”, koji je krenuo sa radom u septembru ove godine. Ukupna vrijednost rekonstrukcije i opremanja prostorija iznosi 133 hiljade KM, od čega je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo izdvojilo 87 hiljada KM, a Općina Ilijaš 46 hiljada KM.

Novi dio vrtića, simboličnim presijecanjem vrpce, otvorili su općinski načelnik Akif Fazlić, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i v.d. direktorica Javne ustanove “Djeca Sarajeva” Alma Trnka.

Otvorenju su prisustovali i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Bibija Kerla, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove MZ Sanja Zagorac-Jozić, općinski vijećnici kao i direktori javnih ustanova i preduzeća, osnovnih i srednje škole sa područja općine Ilijaš.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić ističe da nakon rekonstrukcije više neće biti liste čekanja, te da će djeca imati sjajne uslove za rad.

“Rekonstrukcijom sprata Vrtića u Ilijašu stvorili smo uslove za još 47 mališana koji će moći koristiti kapacitete Javne ustanove “Djeca Sarajeva”, čime smo u Ilijašu u potpunosti eliminisali listu čekanja te dugoročno obezbijedili uslove da sva djeca pohađaju vrtić. Vrtić Ilijaš sada ima sjajne uslove za rad, mnogo je više prostora za dječije aktivnosti i sadržaje. Budući da se radi o velikom objektu, koji pruža još niz dodatnih mnogućnosti, u budućnosti imamo plan za kreiranje otvorenih sala. Vjerujem da će nadležno ministarstvo imati sluha i za buduće projekte, te da ćemo zajedničkim snagama praviti najbolje moguće uslove za našu djecu, kao jedan od naših najvažnijih zadataka” kazao je načelnika Fazlić.

Alma Trnka, v.d. direktorica JU “Djeca Sarajeva” kazala je kako se ovom rekonstrukcijom vrtića proširio kapaciteti za još 47 djece, odnosno dvije grupe i to jaslička grupa uzrasta od šest mjeseci do tri godine i jedna mješovita grupa od tri godine do polaska u školu.

„Vrtić „Ilijaš“je jedini vrtić na području općine Ilijaš koji egzistira u sastavu JU „Djeca Sarajevo“ i do sad je imao tri odgojne grupe. Međutim, zahtjevi roditelja i potrebe ove općine su zaista mnogo veći, nego što smo mi to do sada mogli ponuditi. Zahvaljuljući načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću i vijećnicima koji su pokazali razumijevanje i potrebe svojih stanovnika, i za naš vrtić, te i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje koji su podržali tu incijativu i finansirali jednim dijelom, mi smo uspjeli otvoriti, renovirati i rekonstruisati sprat u vrtiću gdje se kapaciteti proširiju za dvije odgojne grupe. Cilj nam je da djeci pružimo optimalne uslove za rast i razvoj tokom boravka u JU „Djeca Sarajeva“, a kapaciteti se konstantno proširuju. Nastojim da izađemo u susret potrebama roditelja, što je zaista u zadnjih nekoliko godina evidentno s obzirom na liste čekanja koje su postojale. Uz podršku lokalne zajednice, kantonalne vlade ti kapaciteti se u zadnje vrijeme proširiju i liste čekanja su znatno manje nego što je to bilo prije tri godine“ poručila je Trnka.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, kazala je da su događaji poput današnjeg najljepša stvar koja se dešava u njenom poslu.

“Danas imamo izuzetno zadovoljstvo i priliku otvoriti rekonstruisani sprat vrtića koji će primiti još dvije dodatne grupe. Ovim povećavamo obuhvat djece u školskim ustanovama i pokazujemo sinergiju jer smo ovaj projekat realizovali zajedno sa Općinom Ilijaš investirajući zajednička sredstva, a općina je bila realizator sredstava i provela je postupak Javne nabavke i rekonstrukcije ovog objekta. Mi smo već dali saglasnost za angažman odgajateljica i potrebnog osoblja kako bi se vrtić u potpunosti stavio na raspolaganje. Ovo je jedan lijep, obnovljen, ugodan prostor i sa najboljim standardima je rekonstruisan tako da smo sretni što će mališani u Ilijašu imati povoljne uvjete, i da budu obuhvaćeni predškolskim odgojem i obrazovanjem. Naš je cilj povećati obuhvat djece sa predškolskim odgojem i obrazovanjem sa postojećim kapacitetima JU „Djeca Sarajeva“, ali i privatnim ustanovama. Mi imamo oko 9.000 mjesta u svim ovim kapacitetima, procjena je da imamo oko 19.000 mališana predškolske dobi, tako da smo tek na sredini puta i nastavit ćemo širiti mrežu kapaciteta“ rekla je Hota- Muminović.

Zahvalnice, koje su uručili mališani vrtića dobili su:Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, Sanja Zagorac-Jozić pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš, direktorica JKP Vodostan Belma Zukić , direktor JU „Kulturno-sportski centar“ Radio Ilijaš Nermin Hodžić, te Alan Šerak rukovodilac radne jedinice Ilijaš pri JKP “Rad” Sarajevo. Mališani vrtića “Ilijaš” su uzeli učešće u programu, te sa nekoliko otpjevanih pjesmica zabavili sve prisutne, nakon čega je upriličen obilazak prostorija vrtića.

Prema: https://radioilijas.ba/svecano-otvoren-rekonstruisani-sprat-vrtica-ilijas-nema-vise-listi-cekanja/

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti