Završeni radovi na utopljavanju vrtića ”Labudovi”  u okviru projekta”Energijska efikasnost u javnim objektima KS”–preuzeto sa Vlada Kantona Sarajevo

Radovi poboljšanja energijske efikasnosti obuhvatili su termoizolaciju fasade, djelimičnu zamjenu dotrajalih otvora, ugradnju termostatskih ventila na postojećim radijatorima, ugradnja kalorimetra i automatske regulacije grijanja sa cirkulacionom pumpom, zamjenu neefikasne rasvjete novim LED sijalicama, te pripremne i prateće radove u svrhu obnove objekta.
“Renoviramo 40 objekata, vrtiće, škole, fakultete, studentske domove i domove zdravlja. Istovremeno štedimo energiju i od tih ušteda ćemo vratiti kredit. Osim toga 4.000.000 KM su bespovratna sredstva. Rekonstrukciju ovih objekata sam obećao kada sam pokrenuo projekt 2019. i sretan sam da uz puni angažman ministra Hadžiahmetovića sada to obećanje ispunjavam,“ izjavio je premijer KS Edin Forto .
Ministar Enver Hadžiahmetović  je istakao da je Vlada Kantona Sarajevo, uz podršku prijatelja iz Europske unije i EBRD-a, prepoznala značaj realizacije projekata iz oblasti energijske efikasnosti i poboljšanja kvalitete zraka u kantonu.
“Danas smo ovdje, da uz dječiju graju i osmijehe, obilježimo završetak radova na prvom od 40 javnih objekata u kantonu. Benefit realizacije ovog projekta je višestruk – naša djeca će imati bolje uvjete, smanjit ćemo troškove za energiju i pri tome smanjiti emisije štetnih čestica u zrak,” kazao je ministar Hadžiahmetović.
Za projekt ”Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo” Vlada Kantona Sarajevo je obezbijedila finansiranje u iznosu od 8.000.000 eura iz kreditnih sredstava Europske banke za obnovu i razvoj, dok je Europska unija, putem Regionalnog EE programa, obezbijedila nepovratna sredstva u iznosu od 2.000.000 eura. U svrhu efikasnije implementacije projekta EBRD je obezbijedio sredstva tehničke podrške u iznosu od 1.130.000 eura, i to putem Vlade Austrije i Posebnog dioničarskog fonda EBRD-a.
Naida Hota-Muminović European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) Evropska unija u Bosni i Hercegovini Austrijska ambasada u BiH – Sarajevo / Österreichische Botschaft Sarajewo

Završeni radovi na utopljavanju… – Vlada Kantona Sarajevo | Facebook

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti