Mali volonteri velikog srca

Svake godine širom svijeta obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, 8. maja u znak rođenja Henryja Dunanta, njegovog osnivača i prvog dobitnika Nobelove nagrade za mir. Ujedno, ovim datumom počinje Nedjelja Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koja traje do 15. maja. Ovo je najveći i najznačajniji humanitarni pokret čiju pomoć i podršku je tokom protekle godine dobila svaka 12 osoba u svijetu. Mnogobrojni volonteri i članovi Crvenog križa, čija borba za humanost ne prestaje, se raduju činjenici da su djeca vrtića “Višnjik” izrazila interesovanje za ovu organizaciju.
U povodu obilježavanja Svjetskog dana Crvenog križa, a u cilju razvijanja socijalno-emocionalnih ponašanja kod djece: dijeljenje, pomaganje, saradnja, empatija i zahvalnost, odgajatelji vrtića „Višnjik“ su organizirali prikupljanje i pakovanje paketića namjenjenim osobama u potrebama u saradnji sa roditeljem, gospodinom Elmirom Camićem, dr. filozofije – PhD.
„U našem vrtiću brinemo i usmjereni smo na humani odgoj i razvoj empatičnosti, brige i humanog odnosa prema onima koji su u potrebi od najranijih dana, s ciljem izgradnje boljeg svijeta i sretnijeg života svih nas. Trudimo se da kod djece razvijemo socijalne kompetencije koje doprinose zdravom razvoju djece i izgradnji kvalitetnih odnosa sa drugim ljudima i sa samim sobom“, kazala je odgovorna odgajateljica vrtića „Višnjik“ u izjavi za jutarnji program TVSA.
Gospodin Elmir Camić uposlenik Međunarodnog komiteta Crvenog križa je bio pozitivno iznenađen time da su sva djeca znala, ne samo šta predstavlja simbol Crvenog križa, nego kakva pomoć i na koji način se može pružiti preko Crvenog križa, iako se radi o djeci predškolskog uzrasta. „Jako je važno da se mlade generacije nauče šta su humanitarni principi i šta je to volontrerski rad i da je mala raja iz vrtića „Višnjik“ danas pokazala da nikada nije rano početi“,  istakao je za TVSA.
Djeca su sa velikom željom, da pomognu djeci koja su u potrebi, pakovala paketiće, ukrasila ih svojim crtežima i odnijela u Crveni križ.
Mališane su tamo ugostili uposlenici i volonteri, te im se obratila gospođa Žaklina Ninković, koordinator za međunarodnu saradnju. Djecu je upoznala kako je nastala ova organizacija, čime se bavi i objasnila im je kako oni mogu postati članovi Crvenog križa.
Mali volonteri, velikog srca su bili sretni što im se pružila prilika da pomognu djeci u potrebi, ali ujedno i tužni što takve djece ima. „Mislite na djecu, na njihovu sreću“, poručili su mali volonteri.
Ovom prilikom se zahvaljujemo na pomoći u realizaciji humanitarne akcije, roditelju gospodinu Elmiru Camiću, Međunarodnom komitetu Crvenog križa, te TVSA što je propratila ovaj značajan događaj.

https://djecasarajeva.edu.ba/2022/05/17/mali-volonteri-velikog-srca%ef%bf%bc/

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti