Obilježavanje Ramazanskog bajrama u vrtićima JU “Djeca Sarajeva”

Učiti djecu da žive jedni s drugima, a ne jedni pored drugih, da uvažavaju različitosti, da poštuju kulture i vjerske tradicije  svih naroda Bosne i Hercegovine je jedan veoma važan zadatak kako za roditelje kući, tako i za odgajatelje u vtiću.  
S obzirom da pripadnici islamske vjeroispovijesti ovih dana proslavljaju jedan od najvažnijih blagdana Ramazanski bajram, u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su se potrudili da djeci približe običaje i  tradiciju vezanu za ovaj blagdan. Organizirali su za djecu svečanosti uz prigodne recitale, pjesme i plesne tačke, omogućili su izrađivanje čestitki, naučili djecu kako da čestitaju Bajram, ali su im i upriličili slatke radionice na kojima su djeca pravila Bajramske kolače, ali i uživala u njihovim slastima.
Vrtići: “Aprilski cvjetovi” , “Ilijaš”,  “Lužani”, “Mašnica”, “Radost”

Vrtić “Aprilski cvjetovi”
U okviru teme “U susret Bajramu” djeca iz vrtića “Aprilski cvjetovi” iz svih odgojnih grupa su na prikladan način obilježili prestojeći blagdan Ramazanski bajram. Učestvovali su u izradi bosanskog ćilima i tradicionalnoj poslastici hurmašici.

Vrtić “Ilijaš”
Bajramska svečanost uz sevdalinke, realizirana je u vrtiću “Ilijaš” u bosanskoj sobi, koju su uz veliku ljubav i pažnju uredili roditelji i nane.

Vrtić “Lužani”
Interna svečanost  u vrtiću “Lužani” realizirana je povodom Ramazanskog bajrama.

Vrtić “Mašnica”
U vrtiću “Mašnica”, održan je svečani program u povodu Ramazanskog bajrama.
Djeca i odgajatelji zajedno su uživali u recitacijama djece, pjevanju i tradicionalnim bosanskim igrama. Odgajatelji su kroz priredbu približili djeci bajramske vrijednosti sa ciljem da se istaknu vrijednosti bajramskih praznika, kao dana ljubavi, rodbinske bliskosti, poštivanja starijih i nadasve dana solidarnosti i ljubavi prema svim ljudima. Odgajatelji su priredili priredbu, a djeca su pravila bajramske čestitke za roditelje, dede, nane, tetke….

Vrtić “Radost”
U okviru teme “U susret Bajramu” djeca iz vrtića “Radost” iz dvije odgojne grupe u povodu nastupajućeg blagdana Ramazanskog bajrama uživala su u tradicionalnoj bosanskoj poslastici hurmašici.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti