Čuvajmo našu planetu!

Upoznavanje djecu sa važnošću zdravog okoliša, pomaganjem da izgrade osjećaj obaveze za njegovu zaštitu, omogućavanjem prilika za aktivno sudjelovanje i rješavanje problema u skladu sa održivim razvojom, je jedna od prioritetnih zadaća za odgajtelje. Veoma je važno potaknuti djecu da se brinu i da čuvaju planetu Zemlju, jer je ona njihova kuća, njihov dom.
Svake godine u vrtićima JU „Djeca Sarajeva“ 22. aprila djeca i odgajatelji obilježavaju Međunarodni Dan planete Zemlje uz mnoštvo raznovrsnih i interesantnih sadržaja, a sve u cilju razvijanja ekološke svijesti kod djece. Mališani su se igrali, zabavili, ali i naučili mnogo o ekologiji.

Čuvajmo našu planetu!”, poručila su djeca iz vrtića.

Vrtić “Aprilski cvjetovi“
Ogledna aktivnost “Nije smeće sve za vreće”
U vrtiću “Aprilski cvjetovi“ odgajateljica Enesa Halilović je u okviru individualnog stručnog usavršavanja realizirala oglednu aktivnost “Nije smeće sve za vreće”. Cilj aktivnosti je bio potaknuti djecu na promišljanje o prevenciji nastanka otpada kako bi se odgovorno odnosila prema onome što koriste i naposljetku otpad pravilno zbrinula.
Rođendan planete Zemlje djeca su proslavila, ne uz tortu i puhanje svijeća, nego pomažući joj da se oslobodi smeća i uz želju da bude „čista, mirisna i zelenija“.

Vrtić “Aprilski cvjetovi“
Eko akcija u dvorištu vrtića

Vrtić Bulbuli“
Mjesovita grupa od 3 godine do polaska u školu

Vrtić Dječiji grad“
Odgojna grupa u 6. godini života

Vrtić “Pčelica

Vrtić Šareni voz“
Realizirana Eko revija sa recikliranim kostimima

Vrtić Šareni voz“
Djeca iz vrtića “Šareni voz” su tokom cijele sedmice, zajedno sa učiteljicama i roditeljima uređivala dvoriše i posadila cvijeće. 

Vrtić Umihana Čuvidina

Vrtić “Zeko”

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti