Sačuvajmo prirodu

Ekološki odgoj je veoma bitan u razvijanju ekološke svijesti kod djece, a kako bi djeca stekla navike odgovornog ponašanja za zaštitu okoliša i formirala ispravne ekološke stavove potrebno ih je edukovati.
U vrtiću „Košuta“ odgajateljica Irma Bulatović je u okviru individualnog stručnog usavršavanja realizirala oglednu aktivnost „Sačuvajmo prirodu“ sa djecaom iz Odgojne grupe u 5. godini života.
Cilj aktivnosti je bio upoznavanje djece sa važnošću zdrave okoline i njenim najvećim zagađivačima, te formiranje zaštitničkog odnosa prema prirodi i njenom očuvanju, prema njihovim mogućnostima.
Potaknula je djecu da razmišljaju o važnosti zdravog okoliša i načinu njenog očuvanja putem intreresantnih aktivnosti: dramatizacijom priče “Tužna priroda“, čartom o očuvanju prirode, plesom uz muziku “Planeta Zemlja“, radom u interesantno i poticajno osmišljenim centrima. Djeca su se zabavila, uživala, kreativno izražavala, ali i naučila kako mogu da sačuvaju prirodu.

Ogledna aktivnost „Sačuvajmo prirodu“

Eko radionica “Jedno dijete, jedan cvijet“

Eko raionice su jedan od načina na koji se mogu ekološki odgajati djeca. Ekološka svijest kod djece razvijena je onoliko koliko je razvijena kod odraslih iz njihovog neposrednog okruženja. Roditelji i odgajitelji trebalju biti dobar primjer djeci, kako bi uticali na razvoj senzibilnosti prema okolišu i potrebi za njegovom zaštitom i oplemenjivanju.
U povodu Dana planete Zemlje djeca, roditelji i odgajatelji su realizirali eko radionicu pod nazivom “Jedno dijete, jedan cvijet“ i zajedničkim snagama uredili dvorište vrtića „Košuta“.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti