Svjetski dan pozorišta

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade obilježava se 20. marta pod motom Međunarodne asocijacije pozorišta za djecu i mlade. Pozorište je umjetnost koja se događa u određenom trenutku na određenom mjestu, i po svojoj prirodi je prolazno–umjetnost je jednog trenutka. Prema: https://www.nevidteatar.com/danas-se-obiljezava-svjetski-dan-pozorista-za-djecu-i-mlade-20-mart/
Dječije predstave imaju mnogostruko značenje, one pridonose razvijanju govorne kulture i  obogaćuju dječiji govor lijepim izrazima i pojmovima, djeluju na misaone sposobnosti djece, utiču na razvijanje različitih osobina ličnosti i razvijanju estetskog ukusa. Dijete kroz igru scenskom lutkom projektuje vlastita osjećanja i uz pomoć lutke ih može bolje izraziti. Dobrobiti dječje igre scenskom lutkom su i razvijanje verbalne i neverbalne komunikacije, kreativnosti, mašte i uživljavanja u tuđe uloge.
Mališani iz vrtića “Umihana Čuvidina” obilježili su Svjetski dan pozorišta, uz mnogo mašte i kreativnosti izradili su lutke zijevalice i kreirali vlastitu lutkarsku predstavu.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti