Upoznajemo različite materijale putem naših čula!

U okviru poslijepodnevnih aktivnosti u Odgojnoj grupi 1 do 2 godine, u vrtiću “Iskrica” upoznali su se o važnosti igre i razvoja taktilne percepcije za djecu.
Taktilna percepcija termin je koji označava sposobnost našega uma da prima i prepoznaje podražaje koje primamo putem kože. Prvenstveno se takve aktivnosti odvijaju putem kože na rukama, iako taktilno možemo osjetiti cijelim tijelom.
Čulo dodira razvija se u okviru senzomotornih aktivnosti. To su praktične životne, radne i igrolike aktivnosti.
Oblik i veličina predmeta se takođe uči kroz senzomtorne aktivnosti. Preko taktilne percepcije odnosno čula dodira učimo osobine predmeta:

  • Tekstura (hrapavo – glatko)
  • Temperatura (toplo, hladno, smrznuto, vrelo)
  • Krhkost (lomljivo – čvrsto)
  • Težina (lahko – teško)
    Taktilna i teksturna igra na različite je načine pozitivna za djecu svih dobi; ona ih usmjerava na aktivno istraživanje, a kroz kombinaciju materijala potiče na inovativnost i poduzetnost, razvijanje mašte i rješavanje problema. Također, putem ovakve igre podržavamo stvaralačke mogućnosti koje dijete pokazuje istraživanjem i isprobavanjem novih (nepoznatih) materijala. Osim toga, teksturna igra potiče razvoj fine motorike, odnosno manipulativnu spretnost i okulomotornu koordinaciju, razvoj taktilne percepcije i diferencijacije te podupire koncentraciju. U konačnici, taktilna aktivnost je istovremeno umirujuća, perceptivna i poticajna, a u svakom slučaju jako zabavna.
    Prema: www.kulturpunkt.hr

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti