Posjeta Narodnom pozorištu-Opera za mlade “Ježeva kućica”

Kod djece predškolskog uzrasta veoma je važno stvarati navike odlazka u pozorište kako bi upoznali kulturnu ustanovu ovog tipa i mogli doživjeti njegovu ljepotu i vrijednost. Ovakvim posjetama djeci možemo približiti svrhu i značaj ove institucije, te na osnovu neposredno doživljenih iskustava uticati na stvaranje trajne navike posjećivanja istih.
Pored toga odlazak u pozorište utiče na razvoj određenih pozitivnih životnih vrijednosti. Gledanje pozorišne predstave, opere za mlade ili baleta ima zabavni karakter, edukativni, ali i psihološki. Uživljavajući se u uloge likova, djeca uče da prepoznaju njihova emocionalna stanja, te samim tim razvijaju empatiju.
Odgajatelji iz vrtića “Radost” u okviru mjesečne teme “Bosanska tradicija” i sedmične podteme “Bosanska muzika i književnost” sa djecom iz odgojnih grupa u 5. i 6. godini života su posjetili Narodno pozoriste kojom prilikom su gledali operu za mlade “Ježeva kućica”. Mališani su bili impresionirani glumcima, scenografijom i sa velikom pažnjom su pratili sva dešavanja na sceni.  Odgajatelji su željeli da, pored uspješno realizirane teme u skladu sa planom i programom, kroz posjetu pozorištu njeguju kulturne navike kod djece, kako bi im one postale trajne.

Podijeli na socijalnim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Povezane vijesti