Posjeta Narodnom pozorištu-Opera za mlade “Ježeva kućica”

Kod djece predškolskog uzrasta veoma je važno stvarati navike odlazka u pozorište kako bi upoznali kulturnu ustanovu ovog tipa i mogli doživjeti njegovu ljepotu i vrijednost. Ovakvim posjetama djeci možemo približiti svrhu i značaj ove institucije, te na osnovu neposredno doživljenih iskustava uticati na stvaranje trajne navike posjećivanja istih.
Pored toga odlazak u pozorište utiče na razvoj određenih pozitivnih životnih vrijednosti. Gledanje pozorišne predstave, opere za mlade ili baleta ima zabavni karakter, edukativni, ali i psihološki. Uživljavajući se u uloge likova, djeca uče da prepoznaju njihova emocionalna stanja, te samim tim razvijaju empatiju.
Odgajatelji iz vrtića “Radost” u okviru mjesečne teme “Bosanska tradicija” i sedmične podteme “Bosanska muzika i književnost” sa djecom iz odgojnih grupa u 5. i 6. godini života su posjetili Narodno pozoriste kojom prilikom su gledali operu za mlade “Ježeva kućica”. Mališani su bili impresionirani glumcima, scenografijom i sa velikom pažnjom su pratili sva dešavanja na sceni.  Odgajatelji su željeli da, pored uspješno realizirane teme u skladu sa planom i programom, kroz posjetu pozorištu njeguju kulturne navike kod djece, kako bi im one postale trajne.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti