“Sedmica mira” I dio

U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” već dugi niz godina treća sedmica maja obilježava se kao “Sedmica mira”. Sedmica mira ima za cilj stvaranje atmosfere ljubavi, mira, tolerancije i povjerenja, te da se kroz planirane aktivnosti kod djece razvije kritičko mišljenje. Razvijanjem kritičkog mišljenja potičemo djecu da budu manje pasivna, ali i više tolerantna i empatična. Djeca s razvijenim kritičkim mišljenjem lakše će kasnije u životu donosit odluke koje će po njih imati pozitivnije ishode, bit će neovisniji i lakše će se izboriti za sebe, pritom poštujući autonomiju drugih osoba.
    

U sklopu obilježavanja “Sedmice mira” u vrtiću “Lužani” odgajateljica Aida Hubijar-Šišić u okviru individualnog stručnog usavršavanja kroz dramatizaciju priče “Priča o bubamari” potaknula  kod djece razvoj empatije, suosjećanja i razumijevanja,  shvatanje važnosti ljubaznih riječi, pomoći i međusobne saradnje, te prihvatanjem različitosti u cilju jačanja prijateljstva. Djecu je dovodila u rješavanje priblemskih situacija koje utiču na razvoj sposobnosti kritčkog preispitivanja informacija tokom donošenja odluka  o oblicima ponašanja aktera priče. Djeca su podjednako uživala u svim ponuđenim sadržajima dramatizaciji priče, plesu uz pjesmu “Prijateljstvo”, igri klupko prijateljstva, slikanju, radnim listovima…

U sklopu obilježavanja “Sedmice mira” u vrtiću “Mašnica” su između ostalih sadržaja realizirali  dramatizaciju priče pod nazivom “Drug se u nevolji poznaje”. Nakon predstave odgajatelji su sa djecom razgovarali o priči, pouci koju priča nosi, likovima i njihovim postupcima. Starija djeca su rado sa lutkama ponovo drugovima izvela predstavu. Sva djeca su sa velikom pažnjom i interesovanjem gledala predstavu, ali i aktivno učestvovala u razgovoru i druženju sa vršnjacima, bogatiji za jedno nezaboravno iskustvo o drugarstvu.

U sklopu obilježavanja “Sedmice mira” u vrtiću “Višnjik” odgajateljica Senada Bikić u okviru individualnog stručnog usavršavanja djeci je pričala priču po nizu slika “Cvrčak i mrav”. Podstakla je dječiju maštu ponudivši im mogućnost osmišljavanja kraja priče, te doprinijela razvijanju empatije prema drugima osobama kojima je potrebna pomoć. Djeca su shvatila koliko je važno pomoći drugu u nevolji, uz prihvatanje međusobne različitosti. Odgonetanjem zagonetki stimulisala je kod djece logičko i divergentno mišljenje. Pjesmu o vrijednom i marljivom mravu svi su zajedno pjevali uz zvuke harmonike. U prijatnoj i opuštajućoj atmosveri djeca su imala mogućnost da istražuju i kreativno se izražavaju u centrima aktivnosti u kojima su bili ponuđeni raznovrsni materijali, kako bi dječija mašta potpuno došla do izražaja.

U sklopu obilježavanja “Sedmice mira” u vrtiću “Biseri” u cilju njegovanja kulture mira i zajedništva djeca i odgajatelji su poslali poruke mira i prijateljstva svoj djeci svijeta bez obzira koju boju kože imaju i kojoj vjeri i naciji pripadaju. Poruke su pisali i crtali na balonima. Djeca su ovom prilikom naučila šta simbolizira  bijeli golub, te su izrazili želju da po njemu poruče  djeci svijeta da ih puno vole.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti