“Zimski sportovi”

O važnosti sporta i tjelesnih vježbi za ljudsko tijelo i um govorilo se od davnina, te nam je i danas poznata izreka “U zdravom tijelu zdrav duh”.
Bavljenje sportom jako je korisno, jer se na taj način stvaraju zdrave životne navike. Sport je vrlo važan u odgoju djece. Djeca, baveći se sportom, razvijaju samostalnost, odgovornost, upoznaju ostalu djecu, te stiču socijalne kompetencije i vještine. Velik je uticaj sporta i na formiranje ličnosti, djeca se uče disciplini, timskom radu, toleranciji, te razvijaju radne navike i jačaju karakter, samopoštovanje i samopouzdanje. Ljubav prema sportu je osobina koju kod djece treba njegovati. Zadaci tjelesnog odgoja temelje se na mogućnosti poticanja fizičkog rasta i razvoja djece, razvoju njihove psihomotorike, te razvoju opće funkcionalne sposobnosti organizma.
Navedeno je moguće sprovesti osmišljenim sistemskim vježbama i igarama, te stvaranjem navika za zdrav i higijenski život. U vrtiću “Šareni voz” odgajatelji posebnu pažnju poklanjaju svakodnevnim tjelesnim vježbama. Odgajateljica Merima Kovačević kroz individualno stručno usavršavanje i temu “Zimski sportovi”, nastojala je djeci učiniti privlačnim  klizanje, te kroz igru, zabavu i veselje potaknula ih na pokrete koje uključuju aktivaciju svih mišićnih skupina.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti