Baletna predstava “Snježna kraljica”

Djeca svoja prva socijalna iskustva stiću u djetinstvu, a veoma  su važna za njegov dalji  razvoj, kao i za njihovo mišljenje, odnose i stavove u odnosu na sebe i druge osobe. Da bi razumjeli emocije i razvili empatiju djeci treba omogućiti da uoče dobre modele ponašanja.
Istraživanja su pokazala da djeca koja su ovladala prosocijalnim vještinama bolje razumiju tuđa emocionalna stanja, imaju manje internaliziranih i eksternaliziranih problema u ponašanju, fizički su zdravija, većeg samopoštovanja, razvijaju dublja prijateljstva te bolje upravljaju svojim emocijama (Brajša-Žganec, 2003).
S obzirom da djeca vole pozorišne predstave, odgajateljice iz vertića “Zeko”, su omogućile djeci da gledaju baletnu predstavu “ Snježna kraljica” u Javnoj ustanovi Centar kulture i mladi Općina Centar.
Glavni lik Gerda koja je hrabra, domišljata uz mnogobrojne napore i žrtvovanja pomaže svom prijatelju Kaju, bila je odličan model ponašanja jednog pravog prijatelja.
Pored toga što su uživali u baletnoj predstavi, djeca su shvatila poruku da je prijateljstvo nešto najvrijednije na svijetu i da se za prijatelje treba boriti.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti