Dijete u svijetu bajki

Veoma je važno naučiti djecu da zavole knjigu, jer je to način da uče i otkrivaju svijet oko sebe. Djeca su po prirodi jako radoznala, a knjiga je odličan izvor informacija i zabave.
U vrtiću “Leptirić” u okviru mjesečne teme “Knjige koje vole djeca”, odgajateljica Alma Macić je realizovala oglednu aktivnost “Dijete u svijetu bajki”.
Maca Papučarica, djeci poznati lik iz istoimene priče, ispred vrata je ostavila pismo i čarobnu vrećicu. U pismu je zamolila djecu da izgubljene predmete iz bajki – cipelicu, crvenu kapicu, ogledalce…vrate njihovim vlasnicima.
Kroz “novu” bajku o Crvenkapici, djeca su upoznala likove vuka, lovca, bake i Crvenkapice, na drugačiji način. Imali su priliku da zavire i u stolarsku radionicu majstora Đepeta, pa su uz muzičku igru “Pinokio” (zvukove čekića, testere, lupkanja, stavljanje konca i sl.) “pravila” drvenog lutka i učili ga da napravi prve korake.
U centrima djeca su igrala društvenu igru “Dvorac”, pravila i ukrašavala krunice, kreirala odjeću za bal, slikala lik u čarobnom ogledalu i kreirala vlastitu priču o Crvenkapici.
Na ovoj veoma interesantnoj Oglednoj aktivnosti prisustvovale su koordinatorica za  odgojno-obrazovni rad Abida Kapetanović i pedagogica Enisa Lukač.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti