Obilježavanje Kurban bajrama u vrtiću “Zeko”

✳️ Obilježavanje Kurban bajrama u vrtiću ima ključnu ulogu u učenju djece o tradiciji i običajima, čime se razvija osjećaj pripadnosti i poštovanja prema vlastitoj kulturi. Upoznavajući se sa značajem i običajima ovog blagdana, djeca uče o vrijednostima poput solidarnosti, ljubavi prema bližnjima i velikodušnosti.  Također, ovakve aktivnosti doprinose razvoju tolerancije i suživota, jer djeca uče cijeniti i poštovati različite kulture i običaje, što je važno za izgradnju harmoničnog društva.

✳️ Vrtić “Zeko”

Obilježavanjem Kurban bajrama u vrtiću kroz slušanje ilahija i pravljenje halve, razvijamo kod djece kulturnu svijest, osjećaj zajedništva, i poštovanje tradicije. Ove aktivnosti podstiču socijalnu interakciju, kreativnost, i razvijanje finih motoričkih vještina kroz zajednički rad i učenje o važnim običajima. 

 

Kroz obilježavanje Kurban bajrama, želimo djeci približiti bogatstvo naše tradicije i običaja. Aktivnosti kao što su slušanje ilahija i pravljenje halve ne samo da doprinose razvoju njihovih kreativnih i motoričkih vještina, već i jačaju osjećaj zajedništva i pripadnosti. Učeći o vrijednostima solidarnosti i poštovanja, djeca stiču važna životna znanja koja će im pomoći u izgradnji tolerantnog i skladnog društva, istakle su Aida Agić i Lejla Gadžo, odgajateljice iz vrtića “Zeko”.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti