U PRIPREMI JOŠ JEDAN NOVI VRTIĆ U KANTONU SARAJEVO: POTPISAN UGOVOR ZA ADAPTACIJU VRTIĆA NA ŠIPU 

Ugovor o izvođenju radova na adaptaciji objekta za vrtić na Šipu, u saradnji s Javnom ustanovom „Djeca Sarajeva“ potpisan je danas.

Ugovor su potpisali ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić i predstavnik izvođača radova „Interming“ d.o.o. Sarajevo. Potpisivanju su prisustvovali i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo , koji je i pokretač inicijative za osnivanje vrtića na Šipu, te direktorica Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ Ilda Bekrić.

Kako je navedeno ovom prilikom, riječ je o vrtiću koji je bio neophodan na ovom području, te će po puštanju u rad njegov kapacitet biti dvije grupe ili 48 djece u dobi od šest mjeseci do polaska u školu. 

Ukupna cijena radova na adaptaciji novog vrtića je 119.788,73 KM, a u potpunosti ih finansira Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, dok Općina Centar ustupa objekt na korištenje u tu svrhu. 

„Mi na ovaj način pokazujemo ukupno opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo da širimo predškolski odgoj i obrazovanje, te jačamo kapacitete JU ‘Djeca Sarajeva’. Ovo naselje je dugo čekalo školu i to smo riješili, već dugo čeka vrtić, a to smo evo na putu da riješimo. Veoma smo sretni što danas potpisujemo ovaj ugovor i što ćemo jedan objekt, koji je zapravo bio napušten i trenutno stoji van upotrebe, staviti u upotrebu i vratiti građanima. Ovako izlazimo u susret svim potrebama roditelja i naše djece“, izjavila je ministrica Hota-Muminović, naglašavajući zadovoljstvo što je zajedničkim radom u pripremi još jedan vrtić na području Kantona Sarajevo.   

Predsjedavajući Đozo je naglasio važnost otvaranja novog vrtića u ovom dijelu grada.

„Nakon izgradnje osnovne škole, prošle godine smo Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Javnoj ustanovi ‘Djeca Sarajeva’ predložili ovu lokaciju, zajedno je obišli i utvrdili da se ovdje mogu stvoriti uslovi za izgradnju jednog obdaništa. Nakon dugo čekanja, to će olakšati život svim građanima Šipa, s obzirom da se nalazi u blizini i škola, Vijeće je donijelo odluku da će se u blizini praviti i jedno ‘Ciciban’ sportsko igralište. Tako ćemo u ovom naselju i Mjesnoj zajednici upotpuniti sve sadržaje koji su potrebni građanima za kvalitetan život“, izjavio je predsjedavajući Đozo. 

Načelnik Mandić je izrazio zahvalnost ministrici Hota-Muminović na inicijativi za realizaciju zajedničkih projekata, ističući da je i ovaj projekt jedan od njih. 

„Ovo je jedan u nizu od zajedničkih projekata, vrtić koji je trebao biti u Osnovnoj školi ‘Šip’, ali s obzirom da nisu postojali tehnički uslovi odlučili smo da iskoristimo ovaj objekt. Uz suglasnost direktorice JU ‘Djeca Sarajeva’ uradili smo dosta na rješavanju nekih od ključnih problema da objekt ispuni najbolje uslove za djecu. Ovaj projekt finansira Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, a Opština Centar će izvoditi radove, raditi nadzor, u smislu uređenja dvorišta uz vrtić. Nakon osnovne škole, Šip kao naselje koje se brzo razvija i u kojem živi mnogo mladih bračnih parova dobit će uskoro i vrtić“, izjavio je načelnik Mandić. 

Rok za izvođenje radova je četiri mjeseca, a u tom periodu će biti izvršena i nabavka neophodne opreme.

Preuzeto sa: 
https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novosti/u-pripremi-jos-jedan-novi-vrtic-u-kantonu-sarajevo-potpisan-ugovor-za

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti