VRTIĆ “AGAN BOSTANDŽIĆ” NA ŠIROKAČI USKORO ĆE BITI U FUNKCIJI

Naredne sedmice počinje gradnja tokom agresije devastiranog objekta vrtića “Agan Bostandžić” u MZ Širokača u općini Stari Grad. 

Početak realizacije ovog projekta ozvaničili su danas iz JU “Djeca Sarajeva”, potpisivanjem ugovora s firmom “Unigradnja”, koja će izvoditi radove.

Događaju je prisustvovala i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota Muminović koja je istakla da će rekonstrukcijom ovog vrtića u mnogome biti olakšan život roditeljima i djeci predškolskog uzrasta s ovog područja. 

Ukupna vrijednost projekta je dva miliona KM koja su  obezbijeđena iz budžeta Kantona Sarajevo, Grada i Općine Stari Grad.

“Ovo je zaista primjer dobre sinergije koja je počela inicijativom općinske vijećnice Šejle Uzunović, kao i dalje inicijative dr. Amre Junuzović Kaljić, koja je obnašala funkciju zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo. Svi smo zasukali rukave i zajedničkim radom gradonačelnice Benjamine Karić, načelnika Irfana Čengića i Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS došli u situaciju da gradimo još jedan vrtić u sastavu JU Djeca Sarajeva. Potrebe za vrtićima su u Kantonu Sarajevo uvijek bile velike i zato je važno da nastavimo širiti kapacitete JU ‘Djeca Sarajeva’. Ovo je već drugi vrtić koji rekonstruišemo u ovoj godini i stavljamo na upotrebu svim građanima u Kantonu Sarajevo”, navela je ministrica Hota-Muminović. 

Gradonačelnica Karić je istakla kako će vrtić biti od velikog doprinosa ovoj lokalnoj zajednici. 

“Nije trebalo da čekamo ovoliko godina da vratimo našoj djeci ono što im pripada i što zaslužuju. Zadovoljstvo mi je što Grad Sarajevo u saradnji s Ministarstvom za odgoj i obrazovanje, Općinom Stari Grad i JU ‘Djeca Sarajeva’ konačno pristupa realizaciji ovog projekta”, naglasila je gradonačelnica.

Načelnik Čengić je istakao da su za ovaj projekt, kao i izgradnju vrtića “Bulbuli” na području ove općine 2021. godine Kanton, Grad i Općina Stari Grad zajednički uložili oko tri miliona KM.

“Jako su važni ovakvi projekti. Prije pet godina imali smo ogromne liste čekanja za upis djece u vrtiće. Riješili smo taj problem, prvo subvencijama, tako što subvencioniramo i privatne vrtiće, a uporedo gradimo i nove objekte za JU ‘Djeca Sarajeva’. To je ono što mi ostavljamo budućim generacijama”, naglasio je načelnik Čengić.

Direktorica Javne ustanove “Djeca Sarajeva”,  Ilda Bekrić, izrazila je duboku zahvalnost na ovoj važnoj inicijativi:

 

„Zahvaljujemo se svim institucijama i njihovim predstavnicima koji su omogućili rekonstrukciju našeg vrtića “Agan Bostandžić”. Ovaj projekt je od izuzetnog značaja za našu ustanovu i djecu koja će konačno dobiti adekvatne uslove za rast i razvoj.
S ponosom gledamo na budućnost našeg vrtića i radujemo se što ćemo uskoro moći otvoriti vrata potpuno obnovljenog prostora za naše najmlađe.“

Rok za završetak radova na izgradnji vrtića “Agan Bostandžić” je 190 radnih dana.

 

Preuzeto sa:

https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novosti/vrtic-agan-bostandzic-na-sirokaci-uskoro-ce-biti-u-funkciji

 

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti