“Očuvanje identiteta kroz obrazovanje: Učenje djece o domovini i proslava Dana državnosti BiH”🇧🇦 III dio

🇧🇦 U današnjem dinamičnom svijetu, očuvanje kulturnog identiteta postaje izazov koji traži posebnu pažnju i posvećenost. Jedan od ključnih elemenata u tom procesu je obrazovanje djece o domovini, čime se gradi osnovna svijest o historiji, kulturi i vrijednostima vlastite zemlje. U Bosni i Hercegovini, proslava Dana državnosti dobiva poseban značaj kao prilika za jačanje nacionalnog ponosa i povezivanje najmlađih sa svojim naslijeđem.

U vrtićima JU „Djeca Sarajeva“ realizirane su svečanosti, radionice i posjete u povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

🧑‍🤝‍🧑 Vrtići: „Dječiji Grad”, „Biseri“, „Mašnica“, „Srećica“

 

🧑‍🤝‍🧑 Vrtić  „Dječiji grad”

🇧🇦 Povodom 25.novembra, Dana državnosti BiH u vrtiću „Dječiji grad“ mališani iz odgojne grupe u 5.gododini života, su sa učiteljicama Emanom Korjenić i Almom Delija, posjetili Semira Efendića, načelnika Općine Novi Grad Sarajevo. Načelnik je djecu upoznao koje su njegove poslovne obaveze, a potom su oni otkrili šta bi željeli biti kada porastu. Potom su ga počastili pjesmom „Bosno moja, divna mila” i recitacijom „Zapis o Bosni“, Mak Dizdar. Poslije posjete Općini Novi Grad posjetili su Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.

🇧🇦 Posjeta Općini Novi Grad i druženje s načelnikom

🇧🇦 Posjeta Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

🧑‍🤝‍🧑 Vrtić „Biseri“

🇧🇦 Povodom 25.novembra, Dana državnosti BiH u vrtiću „Biseri” realizirana je svečanost pod nazivom “Sretan Dan državnosti Bosno i Hercegovino”.

🇧🇦 Pjesma “Ima jedna zemlja mala”

https://youtu.be/aht9j3wc8vk

🧑‍🤝‍🧑 Vrtić „Mašnica“

🇧🇦 Povodom 25.novembra, Dana državnosti BiH odgajatelji vrtića “Mašnica” su raznolike aktivnosti tokom sedmice kod djece razvijali ljubav prema domovini, patriotska osjećanja, osjećaj radosti i ponosa

🇧🇦Posjeta Međunarodnom aerodromu Sarajevo

🇧🇦 „Domovini s ljubavlju“ – interna svečanost

🇧🇦 Kreativne radionice

🇧🇦 Kako se razvija osjećaj pripadnosti i kako se širi međusobna ljubav i tolerancija, pokazaće Vam naša odgojna grupa u kojoj su većina djece trogodišnjaci. Da bismo se bolje upoznali kažu najbolje je jesti i kuhati zajedno, zato smo organizovali aktivnosti izrade bosanske popularne pite, i načina kuhinja koje je djeci poznato i iz porodičnog okruženja. Djeca znaju kako njihove mame i bake prave jela. I tako je tijesto zamjenilo plastelin na opšte zadovoljstvo. U duhu tradicije djeca su saznala vise o tradicionalnoj bosanskoj odjeći. Kao kruna naših aktivnosti priredba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Amela Šljuka i Amina Selimović, odgajateljice.

🇧🇦 Recitacija o Bosni

https://youtu.be/5dFnDKfW4hg

 

🧑‍🤝‍🧑 Vrtić „Srećica“

🇧🇦 Povodom 25.novembra, Dana državnosti BiH u vrtiću „Srećica“ održana je priredba uz prisustvo roditelja. Ovom prilikom mališani su pokazali samo dio onog što su naučili o jednoj i jedinoj domovini BiH. Bilo je pjesme, igre, recitala o njenim ljepotama. Nastup djece je propraćen velikim aplauzima roditeljima,osmjesima, po nekom i suzom radosnicom, istakla je Suanita Banda, odgovorna odgajateljica vrtića „Srećica“, te poručila:
Sretan Dan državnosti draga naša BIH, koja si u našim srcima!

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti