Ogledna aktivnost povodom Dana čistih ruku, vrtić “Mašnica”

Svjetski dan čistih ruku obilježava se od 2008. godine u više od 70 zemalja širom svijeta. Prvobitno je kreiran za decu, a svake godine se u aktivnosti obelježavanja ovog datuma uključi više od 200 miliona ljudi svih uzrasta iz preko 100 zemalja širom svijeta. Glavni cilj obelježavanja Svjetskog dana čistih ruku je sticanje pravilnih higijenskih navika i razvoj kulture pranja ruku sapunom.  

Pranje ruku sapunom je jedna od najefektivnijih i najisplativijih mjera prevencije najvećeg broja bolesti koje se prenose preko prljavih ruku. 

U vrtiću “Mašnica” povodom Dana čistih ruku realizirana je  Ogledna aktivnost, a realizirala je odgajateljica Amela Šljuka dana, 15. oktobra 2023. godine .

    “Svjetski dan čistih ruku”, u našoj odgojnoj grupi, u 4. godini života,  obilježili smo  raznovrsnim aktivnostima, edukativnim pričama  – slikovnicama, experimentima putem kojih su djeca saznala šta je bakterija, kako izgleda, te upotrebom instrumenata, lupa, kapaljki, dozera i sapuna shvate preventivnu ulogu ne samo čistih ruku,  nego cijelokupnog tijela.
Djeca ove dobi razvijaju motoriku, spretnost i stiču rutinu u praktičnim radnjama, kako bi se osamostalila, što više, te tako shvatila uzročno – posljedične veze čovjeka s prirodom, te da je voda važna za sva živa bića.
Moto i poenta naših aktivnosti je bila “Biti čist, znači biti sretan”, istakla je Amela Šljuka, odgajateljica iz vrtića “Mašnica”.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti