Obilježavanje Dječije nedjelje u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” VI dio

 “Dječija nedjelja” se u svijetu obilježava u prvoj sedmici oktobra i ima za cilj skretanje pažnje javnosti na djecu i njihova prava zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine.

Svako dijete zaslužuje pravo na: identitet (ime, porodicu, državljanstvo), preživljavanje (život, hranu, liječenje), razvoj (odgoj i obrazovanje), sudjelovanje (donošenje odluka), zaštitu od raznih oblika nasilja i zanemarivanja… 

Da bi djeca mogla da ostvare maksimum svojih potencijala potrebno je da žive u podsticajnom i sigurnom okruženju, da se poštuju dječija prava zagarantovanih međunarodnim propisima, te da porodica i svi društveni akteri rade zajedno za dobrobit djece.

U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su s djecom obilježili dječiju nedjelju putem raznovrsnih aktivnosti kojima se djeci želilo ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, na njihovo pravo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju…

Vrtići: “Bajka”, “Bulbuli”, “Srećica”, “Umihana Čuvidina” 

Vrtić “Bajka”

Povodom obilježavanja “Djecije nedjelje”, mjesovita grupa djece od 3 godine do polaska u školu iz vrtića ”Bajka” su je obilježila:

-izletom na Barice

-slikarskom radionicom u dvorištu vrtića

-šetnjom i puštanjem balona sa porukama djeciji prava

Vrtić “Bulbuli”

Povodom Dječije nedjelje u vrtiću “Bulbuli” s djecom od 3 god do polaska u školu realizirana su slijedeće aktivnosti:

-“Naša prava”

Mi djeca sagradit ćemo svijet,

Da bude kao šareni mirisni cvijet.

Mi djeca možemo svašta,

Jer je naša posebna mašta.

Mi smo djeca i imamo svoja prava,

Da budemo uvijek sretna i zdrava.

Eto dragi svijete, zapamti ove poruke,

Koje ti šalje svako od nas dijete.

-šetnja sa balonima do Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

-gost defektolog – Vildana Ahmedbegović Rovčanin i takmičarske igre

Vrtić “Srećica”

U okviru obilježavanja Dječije nedjelje u vrtiću “Srećica” mališani su izradili transparente s dječijim pravima, te su prošetali naseljem u cilju promovisanja istih.

Vrtić “Umihana Čuvidina”

U okviru “Dječije nedjelje” mališani vrtića “Umihana Čuvidina” su posjetili izletište Stojčevac, kojom prilikom su užuvala u igri i druženju s drugarima.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti