Sastanak općinskog načelnika i direktorice JU “Djeca Sarajeva”: Najavljena nova ulaganja u objekat vrtića “Ilijaš”

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić ugostio je u svom kabinetu Ildu Bekrić direktoricu JU “Djeca Sarajeva”. Sastanku su prisustvovale i Sanja Fejzić odgovorna odgajateljica u Vrtiću “Ilijaš”, Džana Čelik šefica službe za nabavke u JU “Djeca Sarajeva” i Sanja Zagorac – Jozić pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš. Na sastanku je naglašena dugogodišnja dobra saradnja između Općine Ilijaš i JU “Djeca Sarajeva”, te je razgovarano o narednim planovima Općine za ulaganje u poboljšanje kvalitete boravka djece u Vrtiću “Ilijaš”.

Načelnik Fazlić istaknuo je opredjeljenost Općine Ilijaš da svojim najmlađim građanima osigura najkvalitetnije uslove za boravak u vrtiću.

“Zadovoljstvo mi je da sam mogao ugostiti novu direktoricu JU “Djeca Sarajeva”. Općina Ilijaš uvijek je spremna podržati projekte koje će unaprijediti uslove boravka u vrtiću. Opredjeljenje moje administracije i mene je osiguranje što boljih uslova predškolskog obrazovanja koje je prva stepenica našim mališanima kroz njihov život. Svjesni smo da naša Općina kao jedinica lokalne samouprave nema direktne nadležnosti nad predškolskim obrazovanjem, ali smo uvijek spremni pomoći”, rekao je Fazlić.

O završenim projektima, ali i o planovima za buduće projekte govorila je pomoćnica načelnika Sanja Zagorac – Jozić.

“Prošle godine predali smo na upotrebu renovirani sprat vrtića, gdje sada borave dvije nove odgojne grupe i time smo skratili liste čekanja za boravak u vrtiću. Danas smo razgovarali o razvojnim planovima za ovu i narednu godinu. Na sutrašnjoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš u sklopu izmjena i dopuna Budžeta Općine biće predloženo 50.000 KM za ovu javnu ustanovu, u svrhu uređenje dvorišta Vrtića “Ilijaš”. Nadam se da će rebalans biti usvojen, te da ćemo nakon pravosnažnosti potpisati Sporazum sa JU “Djeca Sarajeva” koja će provesti postupak javne nabavke, odabir izvođača i očekujemo da ćemo do kasne jeseni imati uređeno dvorište vrtića.

Također, direktorica Bekrić nam je danas predala i idejni projekat natkrivanja dvije terase na spratu vrtića. Terase su ostale nedovršene nakon izvođenja radova prošle godine i to je nešto što smo obećali da ćemo završiti. Imamo idejni projekat izgradnje nadstrešica sa ugradnjom antistres podova, koje će omogućiti da djeca iz dvije odgojne grupe provode vrijeme na svježem vazduhu. Natkrivanjem će se riješiti problem prokišnjavanja ravnog krova koji se povremeno, prilikom većih padavina, zna desiti. Zahvaljujem se direktorici i njenim saradnicama na današnjoj posjeti i nadam se da će naša saradnja, koja je i do sada bila na visokom nivou, biti još intenzivnija i uspješnija u narednom periodu”, kazala je Zagorac – Jozić.

Direktoirca Bekrić bila je dugogodišnja odgajateljica u Vrtiću “Ilijaš”, te je pohvalila saradnju sa Općinom Ilijaš.

“Dugo vremena sam radila kao odgajateljica u Vrtiću “Ilijaš” i prije smo imali jako pozitivinu i kvalitetnu saradnju sa Općinom Ilijaš, tako da je današnji sastanak bio dogovor za naredne planove ulaganja u poboljšanje kvalitete boravka djece u Vrtiću “Ilijaš”. Želim se zahvaliti načelniku što prepoznaje potrebe ulaganja i investiranja u predškolski odgoj naše djece, a to je jedna od najosjetljivijih populacija i općenito najvažnija populacija u društvu. Djeca u predškolskim ustanovama prvi put stiču iskustva, navike, vještine, socijalizaciju se, a nekima je to prvi dodir sa društvenom sredinom”, kazala je Bekrić.

JU “Djeca Sarajeva” broji 38 vrtića koji funkcionišu u četiri Organizacione jedinice i to Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo i Novi Grad. U 38 vrtića raspoređeno je 3500 djece u 189 odgojnih grupa u cjelovitom razvojnom programu, a u obaveznom programu je cca 2000 djece. Vrtić “Ilijaš” broji 110 djeca raspoređenih u pet odgojnih grupa.

Trenutno je raspisan javni poziv za prijem djece u vrtiće. Na web stranicama Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i JU “Djeca Sarajeva” postoje detaljna uputstva za sve roditelje kako da izvrše registraciju djece. Upis djece se vrši putem EMIS sistema.
Preuzeto:
http://ilijas.ba/index.php/vijesti/sastanak-opcinskog-nacelnika-i-direktorice-ju-djeca-sarajeva-najavljena-nova-ulaganja-u-objekat-vrtica-ilijas

 

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti