Ekološki projekat: “Šta nam je potrebno za život?” realizira se u vrtiću “Ilijaš”

U vrtiću “Ilijaš” tokom mjeseca aprila je planirana realizacija ekološkog projekata pod nazivom “Šta nam je potrebno za život” sa kojim odgajatelji želje upoznati djecu sa četiri elementa: zemljom, vodom, zrakom i suncem, koji čine život na planeti Zemlji i koji su nužno potrebni za rast i razvoj.

Tokom mjeseca aprila djeci će ponuditi raznovrsne aktivnosti, kako bi proširila svoja saznanja i aktvno istražili prirodu, prirodne pojave i uzročno posljedične veze.

Odgajatelji su uključili i roditelje u realizaciju ovog projekta, prezentovali su im vrtićke aktivnosti, te ih zamolili na aktivno učešće putem donošenja određenih sredstava i učestvovanjem u samim aktivnistima.

Tokom sedmice u kojoj su istraživali zemlju, šta je zemlja, koje koristi imamo od nje, roditelji su dali svoj nesebičan doprinos i upotpunili sadržaje, kako bi mališanima bili interesantni, a znanja cjeloživotna.

U sedmici u kojoj će istraživti vodu uključit će i društvenu zajednicu, pa su planirali posjetiti Vodostan i otkriti kako se voda pročišćava pomoću modernih filtera i kako dolazi do česmi.

U sedmici u kojoj će istraživati zrak, planirali su obići obližnja izletišta, Ilijaš zaista ima predivne okolne planine i šume koje štite gradski zrak od zagađenja i pružaju sigurno utočište planinarima, životinjama i biljkama.

Sunčanu energiju su ostavili za zadnju sedmicu u kojoj će što više da borave na otvorenom, te će ugostiti roditelje čija su zanimanja vezana energiju sunca.
Planirali su prošetati kroz grad sa mališanima svih pet odgojnih grupa i njihovim roditeljima. Djeca će biti obučena u žute majice kako bi istakli značaj Sunca, ali i čiste prirode.

Putem ovog projekta potaknut će djecu da uoče važnost čistog i zdravog okoliša, te kako ga očuvati, jer znanja stečena u predškolskom dobu su trajna.

“Živimo zdravo”, poručuju iz vrtića “Ilijaš”.

“Ovim putem se zahvaljujemo roditeljima koji se rado uključuju u sedmične aktivnosti i što su dali svoj nesebičan doprinos na prvoj zemljanoj radionici.
Dobili smo i 20 sadnica borića od porodice Fazlić, koje su očevi sa djecom zasadili u dvorište, kako bi rasli i čistili zrak oko vrtića”, kazala je odgovorna odgajateljica Sanja Fejzić.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti