Aktivno učenje o perceptivnim sposobnostima – vrtić „Pčelica“

U sklopu individualnog stručnog usavršavanja u vrtiću “Pčelica”, odgajateljice Amela Ferizović i Enisa Bjelak su realizirala Oglednu aktivnost pod nazivom “Moja čula” sa djecom iz Mješovite grupe djece od tri godine do polaska u školu. 
Oglednu aktivnost su realizovale po sistemu
aktivnog učenja.

Svijet oko sebe djeca opažaju i spoznaju putem čula, što ga izoštrenije opažaju spremniji su svoju okolinu doživjeti na pravi način.

Razvijanje perceptivnih sposobnosti kod djece: taktilne, slušne, vizuelne, olifaktorne, te percepcije putem čula ukusa, kroz rad i manpulaciju sa različitim materijalima je od veoma velikog značaja.

Nizom zanimljivih aktivnosti i sadržaja u periodu koje su predhodile ovoj aktivnosti odgajatelji su nastojali djeci približiti temu „Moja čula“, te osvijestiti važnost zaštite organa vezanih za čula, upoznavajući djecu sa poteškoćama koje bi svako imao da nema zdrava čula.
Stoga je cilj ove aktivnosti bio upoznati djecu sa ulogom čula u svakodnevnom životu, podstičući ih istovremeno na razumijevanje njihove međusobne povezanosti.

Djeca su uživala u sekvencama rada:
I sekvenca: „Svjetleći sto“ putem koje su istraživali svjetlosne efekte.

II sekvenca: „Muzikogram“ putem kojeg su prateći ritam mogli bolje slušati i razumjeti muziku.

III sekvenca: „Taktilna kutija“ putem koje su upoznali različite vrste materijala, te razvili sposobnost perceptivnog pretraživanja i analize.

IV sekvenca: „Mirisni memori“ putem kojeg su se potakli da prepoznaju i imenuju ponuđene mirise.

Aktivnost je popraćena i medijski, TVSA  je napravila prilog koji je emitovan u okviru emisije “Priča iz vrtića”.

Prilog TVSA “Priča iz vrtića” o aktivnom učenju na temu “Moja čula”

https://youtu.be/ZbJT68DW1ng

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti