Domovino Bosno i Hercegovino, sretan ti 25. novembar – Dan državnosti! I dio

Ljubav prema domovini i svim njenim prirodnim i kulturnim dobrima, gradi se i njeguje od malih nogu. Započinje u porodičnom domu, a nadograđuje se dalje putem odgojno-obrazovnih institucija, prvo vrtića, poslije škole.

Kako voljeti, čuvati i njegovati ljubav prema domovini, mi odrasli, trebamo biti pozitivan primjer najmlađima, da bi izrasli u svjesne i odgovorne buduće građane. Građane koji će uvažavati prije svega, različitosti, uvažavati jedni druge i na takvim principima graditi našu državu Bosnu i Hercegovinu. Tako stečena znanja o domovini su cjeloživotna, koje će mališani ponosno nositi u svom srcu i prenostiti budućim pokoljenima.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine u JU “Djeca Sarajeva” se obilježio putem svečanosti u vrtićima, kao i obilaskom grada Sarajeva i značajnih kulturno – historijskih znamenitosti.

Djeca obučena u boje zastave naše domovine, na svečanostima su se predstavila prigodnim recitacijama, pjesmama, plesovima, igrokazima i kreativnim radionicama. Pokazali su, da iako su mali, puno znaju o domovini Bosni i Hercegovini.

Vrtići: “Biseri”, “Ilijaš”, “Labudovi”, “Mašnica”

Vrtić “Biseri”

Dan državnosti BiH u vrtiću “Biseri” su obilježili putem kreativne radionice pod nazivom “Bosno i Hercegovino naša domovino”.
Mališani iz četiri odgojne grupe, zajedno sa roditeljima su uživali u zajedničkom druženju i radionici, putem koje su iskazali svoju kreativnost i maštovitost.

Vrtić “Ilijaš”

Dan državnosti BiH u vrtiću “Ilijaš” su obilježili putem svečanosti pod nazivom “Volim svoju domovinu BiH”.
Cilj ove svečanosti je bio da djeca- djeci poklone stih, pjesmu, igrokaz, ples, jer u ovoj školskoj godini se povećao broj djece, polaznika vrtića “Ilijaš”. Kroz mjesečni projekat upoznavanja pojma “Domovina” djeca su naučila da je domovina kuća koja se voli, da ima svoja obilježja, simbole, planine, sela, gradove, more, pitke izvore, divne ljude i djecu koja zaslužuju sretno djetinstvo.

-Vrtić “Ilijaš” ovim putem želi čestitati Dan državnosti, jedine nam BiH, djeci, roditeljima i građanima Ilijaša, poručuje  Sanja Fejzić, odgovorna odgajateljca vrtića “Ilijaš”.

Vrtić “Labudovi”

Dan državnosti BiH u vrtiću “Labudovi” su obilježili putem svečanosti pod nazivom “Najljepša je zemlja moja”.

Vrtić “Mašnica”

Dan državnosti BiH u vrtiću “Mašnica” su obilježili putem svečanosti pod nazivom “Najljepša je zemlja moja”. Mališani iz pet odgojnih grupa putem kolaž programa: recitalima, igrokazima, pjesmama i plesom su poručili da vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Zemaljski muzej BiH posjetila su djeca vrtića “Mašnica”, odgojna grupa u 5. godini života i mješovita odgojna grupa od 3. godine do polaska u školu.
Cilj je bio približiti djeci nastupajući praznik Dan državnosti BiH, te razvijati ljubav, kako prema našoj domovini, tako i prema kulturno-historijskim znamenitostima naše domovine.
Djeca su sa velikim interesovanjem posmatrala izložene eksponate.  Također,  uživala su i u Botaničkom vrtu koji je na njih ostavio poseban utisak.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti