Obilježavanje Međunarodnog dana djeteta – 20. novembra

Međunarodni dan djeteta – 20. novembar, obilježava se svake godine širom svijeta aktivnostima usmjerenim na promociju i zaštitu prava djeteta. Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1989. godine je usvojila Konvenciju o pravima djeteta, koja je međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelom svijetu. Prava djece su univerzalna, trajna, a djeca su naša budućnost i svaka nova generacija bi trebala ima priliku za stvaranje novijeg, boljeg svijeta, svijeta dostojog djeteta.
Međunarodni dan djeteta je još jedna prilika da podižemo svijesti o potrebi zaštite djece od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Vrtići: “ŽIŠ”, “Aneks”,  “Umihana Čuvidina”, “Razigrani dani”, “Lastavica”

Vrtić “ŽIŠ”

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana djeteta mališani iz vrtića “ŽIŠ”, Odgojna grupa u 6. godini života i Mješovita grupa od 3 godine do polaska u školu, sa svojim učiteljicama su položili cvijeće i vijenac na Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine u Velikom parku u Sarajevu.
Željeli su poslati poruku da se poštuje Konvencija o pravima djeteta, a posebno temeljno ljudsko parvo, parvo na život.

Poruka na vijencu glasi:

I vi ste djeca bili,
Vaše djetinstvo su prekinuli.
Mi djeca ovog grada,
govorimo glasno sada.
20. novembar,
je svakog djeteta dan!
Mi djeca želimo,
da se više nikada
ne uništi,
jedan dječiji život
niti,
jedan dječiji san.

Vrtići “Aneks” i “Umihana Čuvidina”

Vrtić “Aneks” je ove godine u povodu obilježavanja Međunarodnog dana djeteta ugostio djecu i učiteljice iz vrtića “Umihana Čuvidina”. 
Djeca su uživala u zajedničkom druženju, igrama takmičarskog i zabavnog karaktera, kao i u pjesmama i plesu.
Druženje djece ova dva vrtića je organizirano u sali OŠ Aneks, te se ovom prilikom tim vrtića Aneks zahvaljuju menadžmentu škole.

Vrtić “Razigrani dani”

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana djeteta mališani iz vrtića “Razigrani dani” su uživala u zajedničkom druženju, takmičarskim igrama i plesu.

Vrtić “Lastavica”

U  povodu obilježavanja Međunarodnog dana djeteta mališani iz vrtića “Lastavica” su posjetili vrtić “Bombon”.
Putem pjesme, igre i kreativne radionice naglasili su važnost poštivanja dječijih prava. Zajedno su izradili poster ljubavi koji će ostati kao lijepa i nezaboravna uspomena na zabavno i edukativno druženje djece ova dva vrtića.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti