“Jedno putovanje Baščaršijom”

U povodu mjesečnog tematskog planiranja vrtić “Višnjik” je odabrao temu “Jedno putovanje kroz domovinu Bosnu i Hercegovinu”. Na početku realizacije planiranih aktivnosti djeca su imala priliku da upoznaju naselje Višnjik, gdje se nalazi njihov vrtić, kao i bitne objekte u njegovoj neposrednoj okolini: bolnica, škola, biblioteka, pijaca, pekara… i naselja njihovog mjesta stanovanja.
Odgajatelji su  željeli omogućiti djeci i da upoznaju svoj  grad Sarajevo i njegove znamenitosti.
Obilaskom Baščaršije historijskog i kulturnog središta grada, djeca su mogla mnogo naučiti o građevinskim znamenitostima, tradicionalnim zanatima, predmetima, jelima …
Djeci su bili interesantni nazivi ulica koje su dobile po zanatima koji su se nekada davno obavljali u tim ulicama: Aščiluk, Abadžiluk, Bazardžani, Čizmedžiluk, Ćulhan, Bravadžiluk, Kundurdžiluk, Kazazi,  Luladžije…
U Kazandžiluku su imali priliku pogledati kako se rezbare predmeti od bakra.
Posebno su uživali hraneći golubove kod Sebilja, te su naučili da je Sebilj izgrađen nekad davno, kako bi poslužio putnicima da se napiju vode.
Ovo interesanto putovanje završili su uživajući u ćevapima, tradicionalnom jelu zbog kojeg su Baščaršija, Sarajevo i BiH prepoznatljivi.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti