Poticanje dječijeg interesa, radoznalosti i osjetljivosti za biljni i životinjski svijet

Posjeta rekreativno – zabavnom centru i zoo vrtu „Pionirska dolina“ je prilika da djeca obogaćuju svoja znanja i iskustva o biljnom i životinjskom svijetu i  promjenama koje nam donosi zlatna jesen. Šetajući bogatom prirodom, svojim čulima najbolje mogu uočiti i osjetiti promjene u prirodi.
Posmatranjem djeca najbolje mogu uočiti kako životinje izgledaju, koje su boje, kako se oglašavaju, kreču, kako izgleda njihova nastamba, čime se hrane, te ko i kako se brine o njima.

Vrtići: “Mašnica”, “Razigrani dani”, “Vrapčić”, “Višnjik”

Vrtić “Mašnica” 

Realizirajući temu “Jesen u šumi” djeca vrtića “Mašnica” iz dvije starije odgojne grupe upriličile su posjetu Pionirskoj dolini i Šumarskom fakultetu.
Cilj posjete je bio potaknuti dječiji interes, radoznalost i osjetljivost za biljni i životinjski svijet, kao i povezivanje znanja stečenih u planiranim odgojno – obrazovnim aktivnostima sa iskustvima stečenim izvan vrtića.

http://Odgoj najmlađih – “Mašnica” – Službena web stranica Šumarskog fakulteta u Sarajevu (unsa.ba)

Vrtić “Razigrani dani”

Realizirajući temu “Boje jeseni“ djeca iz vrtića “Razigrani dani”  su sa svojim učiteljicama posjetila Pionirsku dolinu. Cilj posjete je bio upoznavanje djece sa neposrednom okolinom, te životinjama koje se nalaze u zoološkom vrtu, njihovom izgledu, boji, načinu življenja i ishrani.
Djeca su sa velikim interesovanjem posmatrala i uočavala interesantne detalje vezane kako za životinje, tako i za promjene u prirodi.

Vrtić “Vrapčić”

Realizirajući temu “Jesen u šumi” djeca vrtića “Vrapčići” su sa svojim učiteljicama posjetila Pionirsku dolinu i životinje koje su smještene u njoj.

Vrtić “Višnjik”

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana zaštite životinja, djeca iz vrtića “Višnjik” su posjetila rekreativno – zabavni centar i zoo vrt „Pionirska dolina“.
Interesantno im je bilo posmatranje životinja i njihovih nastambi. Mogli su vidjeti razne životinje poput lavova, zebri, medvjeda, lisica… Njihovu posebnu pažnju su zaokupile životinje smještene u terarijumu, gdje su pored majmuna mogli vidjeti egzotične vrste gmizavaca.
Razgovarajući sa ljudima koji se brinu o životinjama shvatili su da je to veoma odgovoran posao i da je za brigu o životinjama potrebno puno znanja, ljubavi i pažnje.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti