“Kreiranje stimulativnog okruženja u vrtiću korištenjem Numikon didaktike s ciljem podsticanja darovitosti kod predškolske djece”

“Kreiranje stimulativnog okruženja u vrtiću korištenjem Numikon didaktike s ciljem podsticanja darovitosti kod predškolske djece” je rad sa kojim su se ispred JU “Djeca Sarajeva” predstavili na Prvom stručnom susretu vaspitača i stručnih saradnika RS. Susret je održan u Bijeljini, od 24.6.2022. do 26.6.2022., na temu  “Vrtić kao otvoreni sistem-iskustva i izazovi” u organizaciji Udruženje vaspitača, stručnih saradnika i rukovodilaca predškolskih ustanova RS.  Na ovom stručnom skupu učešće je uzelo više od 230 učesnika iz oblasti predškolskog sistema Crne gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Prezentovano je preko 50 radova, koji su objavljeni u knjizi “Zbornik radova i naučno-stručnih konferencija UVSSRS”.

Rad “Kreiranje stimulativnog okruženja u vrtiću korištenjem Numikon didaktike s ciljem podsticanja darovitosti kod predškolske djece” je prezentovan na stručnom skupu sa ciljem upoznavanja i predstavljanja Numikon didaktike kao prepoznatljivog materijala za podsticanje darovitosti.

Autori rada su mr. sci Abida Kapetanović, koordinator za odgojno-obrazovni rad, Amela Mujezinović, pedagog, Irena Mazalović i Indisa Klino, profesorice predškolskog odgoja. Aktivnosti su realizirane sa djecom iz vrtića “Vrapčić” i “Višnjik”.

“Temelj učenja iz područja predškolskog odgoja i obrazovanja  je humanističko razvojna orijentacija, holistički pristup i integrisano planiranje . Četvrta oblast pod nazivom “Svijet oko nas” u kome se pridaje značaj komponenti “Rana matematička pismenost”, ih je ponukala da se igraju, istražuju sa djecom u vrtiću, planiraju aktivnosti kroz integrirano planiranje”, kazala je gospođa Abida Kapetanović.

Odgajatelji su izdvojili nekoliko  aktivnosti u kojima su uvršteni Numicon didaktički materijali, a koji kroz različite oblasti i prema razvojnim postignućima djece, kroz holistički pristup, ipak izdvajaju djecu koja znalački otkrivaju svoje talente i traže mnogo više od svojih vršnjaka. 
Na kraju su istakli da:
“Nije neophodno biti mali genije, da bi nečiji život bio ispunjen i ostvaren. Samo prepoznajući talente u njima, djeci, možemo pružiti budućnost na kojoj će nam biti istinski zahvalna.”

Pored JU “Djeca Sarajeva” na stručnom skupu iz Federacije BiH su prisustvovali i dr. sci Nirvana Pištoljević, EDUS-Edukacija za sve, prof. dr. Tamara Pribišev-Beleslin, Univerzitet u Banja Luci-Filozofski fakultet i Nedim Krajišnik, izvršni direktor COI Step by Step Bosne i Hercegovine.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti