Dan knjige

”Knjiga je najbolji čovjekov prijatelj.” – narodna poslovica
Književnost je nezamjenjiv dio odrastanja svakog djeteta, te ima višestruku ulogu u formiranju osobnosti i razvoju svih aspekata djeteta. Pomoću knjiga djeca ulaze u svijet umjetnosti i književnosti, svijet mašte. Knjige i slikovnice pomažu u razvoju opažanja, promatranja, pamćenja, razvoju mišljenja, logičkog zaključivanja, razvoju kreativnosti, potiču koncentraciju, bogaćenje rječnika i rečenice. Čitanje pomaže usvajanju moralnih vrijednosti i humanih poruka, te potiču dijete da zavoli knjigu.
Vrtići: “Umihana Čuvidina”, “Rosica”, “Žubor”.

Vrtić “Umihana Čuvidina”

Vrtić “Rosica”
Svaka pročitana knjiga oplemenjuje čovjeka, te šalje pouke i vrijedne savjete. Mališani iz vrtića “Rosica” u povodu Dana knjige putem klipa poručuju da su knjige važne i da se često družite sa knjigama.
https://youtu.be/5HAWCNv1j2o

Vrtić “Žubor”
Djeca iz vrtića “Žubor” danas su posjetila JU Biblioteke Sarajeva, pozajmno odjeljenje Alipašino polje. Ljubazni bibliotekar Samir je djecu upoznao sa zanimljivim činjenicama prvog pisma i prve knjige, kao i načina učlanjivanja i iznajmljivanja knjiga. Mališani su ispred vrtića “Žubor” biblioteci poklonili jednu slikovnicu “Crvenkapica” i svojeručno ilustrovanu slikovnicu. Na kraju ovog interesantnog i edukativnog druženje, pozajmili su dvije slikovnice koje će čitati i analizirati u toku sedmice.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti