“Čuvajmo našu okolinu!”

Ekologija je nauka koja proučava odnose među živim organizmima, kao i njihov uticaj na okoliš u kojem žive, te uticaj tog okoliša na njih.
U društvenoj zajednici svaki pojedinac kao njen dio i dio prirode ima odgovornost za zaštitu okoliša i zato se može reći «Ekologija je nauka za svakoga i za svaki dan». Ona nam daje rješenje za mnoga životna pitanja. Na prirodu treba gledati i iz esteskog, moralnog, zdravstveno-higijenskog i saznajnog aspekta, kojima se odlikuje ekološka kultura kao sastavni dio izgrađene opće kulture. Ona se javlja kao regulator odnosa čovjeka (društvene zajednice) i prirode. Samo čovjek kod koga takva kultura postoji može da shvati neprocjenljive koristi koje ima od prirode (Kamenov,2004).  
U vrtiću “Aneks” odgajatelji se trude da kod djece od malena razviju ekološku svijest.  Odgajateljica Adana Lipa je u okviru individualnog stručnog usavršavanja realizirala aktivnost “Tužno drvo” čiji je cilj bio da kod djece razvije svijest o važnosti čiste prirode za ljude, biljke i životinje, te načinu očuvanja prirode i okoline pravilnim odlaganjem otpada.
Djeca su se kroz igru i intreresantne aktivnosti zabavila, uživala, kreativno izražavala… ali i naučila kao mogu biti, iako su mali, čuvari prirode.
Čuvari prirode I, II, III, i  IV dio 

https://youtu.be/1aYoyloMRY0

https://youtu.be/i362JieeQzo

https://youtu.be/U5Xj00WPY1I

https://youtu.be/LlaOlUF0AQo

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti