Znamenitosti našeg grada Sarajeva IIdio

Odgoj je proces, tokom kojeg se u ranoj razvojnoj dobi snažno utiče na izgradnju cjelovite ličnosti djeteta i kada govorimo o kulturi, nemoguće ju je posmatrati izvan tog procesa. „S jedne strane imamo kulturu – svijet presnažan u svojoj simbolici, širini i bogatstvu, s neizmjernim brojem značenja kojim obiluje i sadržaja koje prenosi, dok s druge strane stoji subjekt spoznaje – dijete – čovjek naoružan svojim spoznajnim moćima, da shvati kulturu, prenosi njezine vrijednosti i stvara novu kulturu.“ (Kušćević, 2015.)
Jedna veoma bitna zadaća odgajatelja u predškolskom odgoju i obrazovanju je omogućiti djeci da upoznaju svoj grad i njegove znamenitosti kroz planske aktivnosti, šetnje i posjete kulturnim ustanovama i znamenitostima.
Imajući u vidu tu viziju, odgajatelji iz vrtića „Slavuj“ su sa djecom obišli dio onog što obilježava kulturnu baštinu našeg grada Sarajeva na podrućju Općine Centar gdje se nalazi i njihov vrtić.
Krenuli su do Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog grada Sarajeva 1992-1995. i tu su položili cvijeće, odajući počast najmlađim žrtvama rata. Šetajući Titovom ulicom primijetili su kako je grad okičen zastavama koje su najavljivale dolazak praznika “Dana nezavisnosti BiH”. Išli su do Narodnog pozorišta, zaustavili se na Čobanija mostu kod glavne poste, a uz obalu Miljacke vidjeli su neobične skulpture kipara Enesa Sivca od žice, preko puta Pravnog fakulteta. Šetnja je nastavljena do Likovne akademije i mosta Festina lente, te do Doma mladih u kojem su prepoznali na slikama poznata lica iz svijeta muzike. Na platou Skenderije su uživali u zimskoj čaroliji, a u povratku u vrtić se zaustavili na željeznom mostu Skenderija, te pored Alipašine džamije.
Djeca će još dugo pamtiti ovaj dan ispunjen brojnim divnim prizorima i mjestima, koji daju posebnost Općini Centar.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti