Mali planinari i straživači u vrijeme Covida-19 iz vrtića “Lastavica”

U vrtiću „Lastavica“ od početka pandemije  Covida -19  u radu se sprovode sve preporučene epidemiloške mjere. Djeca više puta dnevno peru ruke, za stolom u sobi sjedi do troje djece. Svako dijete ima svoju stolicu označenu odabranim stikerom. Koliko vremenski uslovi dozvoljavaju djeca često borave na otvorenom. Odgajatelji se trude da u ovim vanrednim okolnostima djeci pruže sto kvalitetniji odgoj i obrazovanje.
Vodeći se idejom da djeca uče najbolje ono što vide organizirali su posjetu „Malak farmi“. Tom prilikom su se djeca upoznala sa načinom proizodnje organske hrane. Gostoljubivi domaćini su djeci pokazili i domaće životinje, te njihovu prodavnicu zdrave hrane. Pripremili su i posebno iznenađenje za djecu tako što su ih počastili ćevapima, uštipcima i domaćim sokovima. Na prelijepom sunčanom danu i svježem zraku djeca su uživala igrajući se  i na igralištu, a poseban doživljaj na njih je ostavilo branje organskih jabuka.
Zbog preporuka Epidemiološke službe da je veoma važan boravak na čistom zraku omogućili su djeci  planinarenje u “Medinom brlogu” na Bjelašnici. Kao pravi „mali planinari“ djeca iz Odgojne grupe u 6. godini života  napravili su rutu od Javorovog dola do Medinog brloga i nazad, prešavši tako nekoliko kilometara. Idući  planinarskom stazom i prateći znakove gledajući edukacione panele, upoznali su sa florom i faunom naših planina. Uživali su u sunčanom danu, a posebno ih se dojmilo branje šipuraka i gljiva sunčanica.

 

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti