Odgajateljice iz vrtića “Dunje” osvojile 1.mjesto na međunarodnom takmičenju

Odgajateljice iz vrtića “Dunje” Amra Laković i Mirela Varupa su zajedno sa djecom iz dvije odgojne grupe (Odgojna grupa u 6. godini života i Mješovita odgojna grupa od 3 godine do polaska u školu) realizirale dvomjesečni projekat pod nazivom “Zagađenje zraka, vode i zemlje”. Projekat je realiziran u periodu januaru i februaru 2020. godine i zasnivao se na integrativnom, projektnom pristupu učenju po STEM metodi. 

Projekat su prijavile na StarT takmičenje u organizaciji  Luma centara iz Finske, a prepoznat je kao jedan od primjera pozitivne prakse i inovativnosti. Takmičenje je bilo međunarodnog karaktera za vrtiće, osnovne i srednje škole i ove godine između 600 projekata iz cca 40 zemalja svijeta njihov projekat je međunarodni žiri sastavljen od univerzitetskih profesora iz cijelog svijeta odabrao kao najbolji. 

“Praksa je dobar primjer kako podučavati nauku u vrtiću sa dosta praktičnih primjera, eksperimenata i aktivnosti koja uključuju i angažiraju djecu. Praksa produbljuje dječje razumijevanje zagađenja u svakodnevnom životu”, prokomentarisao je jednog od članova žirija.

Gala dodijela nagrada održana je 4.6.2020. godine online zbog pandemije Covid-19, a odgajateljice će otputovati na zasluženo putovanje u Helsinki na edukaciju u Luma centru, koji je dio Univerziteta u Helsinkiju. Putovanje će se organizirati krajem godine i u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti